Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Верховна Рада ухвалила законопроєкт про «спліт»

Міністерство фінансів вітає рішення Верховної Ради підтримати в цілому законопроєкт №1069-2 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг" (відомий як законопроект про «спліт»).

Метою законопроєкту є дерегуляція та зменшення кількості точок дотику бізнесу та держави:

- менше регулюючих та контролюючих органів;

- менше погоджувальних процедур;

- нижчі корупційні ризики;

- кращі умови ведення бізнесу.

Законопроєкт є результатом спільної роботи регуляторів фінансового сектору та міжнародних експертів і передбачає такі зміни:

  • Передачу частини повноважень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку. Ці повноваження стосуються регулювання та нагляду у системі накопичувального пенсійного забезпечення, регулювання та нагляду за функціонуванням фінансово-кредитних механізмів і управління майном при будівництві житла та операцій з нерухомістю.
  • Передачу решти повноважень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг до Національного банку України.
  • Внесення змін до Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» та Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» з метою уніфікації порядку здійснення процедур ліцензування та регулювання Національним банком України та Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку.
  • Скасування Закону України «Про іпотечне кредитування, операції з консолідованим іпотечним боргом та іпотечні сертифікати» та Декрет Кабінету Міністрів України «Про довірчі товариства» з метою усунення надмірного регулювання.

Законопроєкт приводить регулювання та нагляд у небанківському фінансовому секторі у відповідність до міжнародних стандартів. Ухвалення законодавства, важливого для забезпечення розвитку фінансових ринків, і зокрема закону про "спліт" є також одним із пунктів Меморандуму співпраці з МВФ в рамках програми Стенд-бай.