Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Заступник Міністра фінансів Юрій Джигир провів тренінг-практикум про нові можливості роботи з бюджетними даними за допомогою аналітичного інструменту BOOST

9 жовтня за сприяння Київської школи економіки відбувся публічний тренінг-практикум заступника Міністра фінансів Юрія Джигира на тему: «Аналітичний інструмент BOOST : нові можливості роботи з бюджетними даними».

Це ще одна база даних в сфері публічних фінансів, яку відкрив Мінфін наприкінці вересня цього року та надав електронний інструмент для зручної роботи з численними бюджетними показниками. Відтепер громадськість може не просто бачити усю інформацію про бюджетні кошти, але й має можливість здійснювати її аналіз.

Інструмент аналізу бюджетних показників BOOST був розроблений на основі методології Світового банку з метою сприяння ефективному використанню бюджетних коштів, поліпшенню процесів прийняття рішень, прозорості та підзвітності.

Як розповів заступник Міністра, ініціатива BOOST започаткована у 2010 році і в даний час розгорнута приблизно в 40 країнах світу. Зміст BOOST-аналізу для кожної країни має свою специфіку, що залежить від структури бюджетної системи, бюджетної класифікації показників та особливостей бюджетного процесу, але всі вони приведені до єдиної термінології в інструменті.

«Бюджетний аналіз за допомогою ВOOST дозволяє здійснювати моніторинг фінансів держави і проводити глибоку аналітику бюджетної політики, аналізувати тренди в розрізі категорій бюджетів, а не лише знаходити окремі проблеми певних громад чи організацій. Не виключено, що ми можемо виявитись першою в світі країною, яка  зробила цей інструмент доступним онлайн для всіх бажаючих. Те, що ми серед лідерів – однозначно», - сказав заступник Міністра фінансів. 

Під час тренінгу Юрій Джигир на практиці продемонстрував можливості BOOST-аналізу, який містить інформацію про показники бюджету України (як державного так місцевого рівня) у розрізі: доходи, видатки, кредитування, фінансування. Тут містяться помісячні дані, починаючи з січня 2018 року. Регулярно здійснюється оновлення даних 25-го числа місяця наступного за звітним.

Для того щоб користувачі могли орієнтуватися в численних бюджетних показниках, дані представляються у форматі зведеної таблиці. Функції зведеної таблиці дозволяють користувачеві аналізувати дані з різним ступенем агрегації та в різноманітних поєднаннях, а також вибирати окремі аналітичні категорії за допомогою фільтрів. 

«BOOST допомагає вам самостійно формувати будь-які таблиці з бюджетних даних на свій смак. Ви вирішуєте, які бюджети вас цікавлять, які види змінних, які періоди - і отримуєте відповідну таблицю, з якою можете далі працювати», - підкреслив заступник Міністра.

Завантажити презентацію