Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Бюджет-2022 – інвестиції в людину, країну, майбутнє

Проект державного бюджету 2022 року є інвестиціями в людину, країну та майбутнє.

Вперше після відновлення незалежності України бюджет на наступний рік розроблено на основі Бюджетної декларації на 2022-2024 роки, що раніше була схвалена Урядом та підтримана парламентом.

Бюджет 2022 року є реалістичним та збалансованим, ґрунтується на урядовому макропрогнозі, що передбачає розвиток економіки з урахуванням пандемії COVID-19.

Коментуючи прийняття бюджету, перший заступник Міністра фінансів Денис Улютін повідомив, що проект Держбюджету-2022 є логічним продовженням прийнятої влітку Бюджетної декларації на 2022-2024 роки і наближенням до практичної реалізації заявлених стратегічних пріоритетів держави.

«Мінфін виступає за виважену бюджетну політику – показник дефіциту державного бюджету залишився на рівні 3,5% ВВП, як і було встановлено Бюджетною декларацією. Його подальше заплановане скорочення дозволить нам з часом витрачати менше на обслуговування державного боргу і більше інвестувати у наш розвиток.

Та попри складні умови і обмеження, ми докладаємо зусиль, аби Бюджет – 2022 вже зараз був спрямований на інвестиції: 48% видатків держбюджету – це інвестиції в людину (охорона здоров’я, освіта, соціальний захист), 34% - інвестиції в модернізацію країни (оборона і безпека, інфраструктура, наука, регіональний розвиток, екологія, цифровізація, сільське господарство).

Наступного року до державного бюджету буде мобілізовано рекордний ресурс – 1,28 трильйони гривень. Це – кошти платників податків, і їх витрачання має бути ефективним та відповідальним», - додав Денис Улютін.

Зі свого боку, заступник Міністра фінансів Роман Єрмоличев зазначив, що Державний бюджет України на 2022 рік принципово важливий для розвитку пріоритетних потреб країни та суспільства:

«На наступний рік суттєве фінансування отримає охорона здоров’я, на яку передбачено 192,5 млрд грн, що на 31,1 млрд більше ніж у 2021 році. Очікується, що зарплати лікарів зростуть у 1,6 раза, також планується зростання зарплат інших медичних працівників.

Ми збільшуємо фінансування освіти на 16,7 млрд грн, зокрема на 30% збільшуються видатки на інклюзивну освіту. Очікуємо, що передбачені 185,6 млрд грн на цю сферу сприятимуть у цілому підвищенню якості освіти в Україні.

Серед пріоритетів на наступний рік залишається цифровізація. Готуємось до Всеукраїнського перепису населення в 2023 році. Також пріоритетним є розвиток науки, культури, мистецтва та спорту. Вболіваємо за соціальну підтримку громадян, на яку передбачено понад 320 млрд гривень. Фінансуючи пріоритетні потреби розвитку країни, дбаємо про збалансованість бюджетних видатків, що є запорукою справедливого ставлення держави до кожного громадянина», ‒ прокоментував заступник Міністра фінансів Роман Єрмоличев.

Висловлюючи позицію щодо прийняття бюджету, заступник Міністра з питань європейської інтеграції Юрій Драганчук наголосив, що у проекті бюджету на 2022 рік Мінфін передбачив кошти на підвищення енергоефективності, у тому числі, у сфері ЖКГ, а також на розвиток енергетичних галузей загалом - їх безпеку та модернізацію. Зокрема на діяльність Фонду енергоефективності у 2022 закладено 2,6 млрд грн, а на держпідтримку вугільної галузі - 4,5 млрд гривень.

«Окрім того, для нас пріоритетним завданням залишається стимулювання розвитку підприємництва. Це і державні гарантії на портфельній основі, і фонд стартапів, і пільгові кредити. До прикладу, на державну програму «5-7-9%» в проєкті держбюджету-2022 передбачено 3 млрд грн на доступні кредити для 20-ти тис підприємців та на продовження програми «Доступна іпотека 7%», - резюмував Юрій Драганчук.

«У проекті держбюджету-2022 одним з пріоритетів є розвиток інфраструктури. Інвестуючи в інфраструктуру розвивається економіка країни. Якісні та безпечні дороги і новий громадський транспорт це одні з пріоритетних напрямків, які дозволяють створити гідні умови для життя громадян, а також для подальшого розвитку країни. Державний бюджет 2022 – це наглядний приклад реальних інвестицій у майбутнє нашої держави», - повідомив Олександр Кава.

Проект закону «Проект Закону про Державний бюджет України на 2022 рік» вже зареєстровано у Верховній Раді (№ 6000).