Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Денис Улютін: Верифікація дозволить отримувати держвиплати тим громадянам, які дійсно потребують допомоги

Верифікація держвиплат - це порівняння інформації, що подана громадянином та впливає на право та розмір тієї чи іншої виплати, з відповідною інформацією, що зберігається в державних реєстрах. Новація спрямована на те, щоб кінцевими отримувачами державних виплат були саме ті громадяни, які дійсно потребують допомоги.

Про це розповів Перший заступник Міністра фінансів Денис Улютін у колонці для порталу «Сьогодні».

«Згідно із Законом «Про верифікацію та моніторинг державних виплат» є три види верифікації:

  • Поточна верифікація
  • Ретроспективна верифікація
  • Превентивна верифікація

Наразі основним видом є поточна. Вона використовується для перевірки даних громадян під час надання їм державних виплат: субсидій, пільг, пенсій, страхових виплат, виплат по безробіттю тощо. Утім, у цьому році починає діяти превентивна верифікація. Її суть полягає в онлайн перевірці даних громадян під час їх звернення за призначенням виплати», - відзначив Денис Улютін.

Також Перший заступник розповів про механізм роботи верифікації, яка базується на спеціально розробленій і впровадженій Мінфіном інформаційно-аналітичній платформі:

«Архітектура такої платформи побудована на базі сучасних технологій і може забезпечити одночасну обробку 3,5 тис. запитів на перевірку інформації. Це дозволяє використовувати дане програмне забезпечення державними органами під час призначення виплати, при цьому суттєво економити час на прийняття відповідного рішення».

Крім того, Денис Улютін спростував міф про те, що під час перевірки даних реципієнту доведеться відкривати доступ до своїх банківських рахунків:

«Ні, це не так! Для перевірки інформації по більшості видів соціальних виплат ніякі відомості від банків не потрібні. Більшість необхідних даних міститься в різних державних реєстрах і не відноситься до банківської або комерційної таємниці. Додаткові відомості про наявність вкладів та інших накопичень у банках будуть потрібні лише при верифікації тих допомог,  на призначення яких прямо впливає матеріальний стан домогосподарства (наприклад, субсидій та допомог малозабезпеченим сім’ям)».

Сьогодні