Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Державна іпотечна установа переходить у підпорядкування Міністерства фінансів

Кабінет Міністрів України в середу, 18 грудня, прийняв постанову про передачу Державної іпотечної установи (ДІУ) в управління Міністерству фінансів. Прийняття постанови сприятиме проведенню Мінфіном єдиної, державної фінансової політики в сфері розвитку ринку іпотечного кредитування.

Пропозиція передати ДІУ в управління Мінфіну виникла на підставі підпункту 56 пункту 4 Положення про Міністерство фінансів України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.08.2014 №375. Зазначеним підпунктом встановлено, що Мінфін України формує та проводить у межах повноважень єдину державну фінансову політику щодо розвитку ринку фінансових послуг, розвитку державних банків, державної іпотечної установи та інших фінансових установ.

Окрім того, КМУ також прийняв постанову щодо надання державної гарантії за запозиченнями ДІУ. Постановою зокрема затверджуються Умови надання у 2019 році державної гарантії для забезпечення виконання боргових зобов’язань за позиками, які залучаються ДІУ:

  • гарантія надається для забезпечення виконання не більше 99 відсотків зобов'язань ДІУ за внутрішніми кредитами, сума яких не перевищує 3 700 000 тис. гривень, ураховуючи зобов'язання щодо погашення основної суми, сплати відсотків, комісій та інших зобов'язань за запозиченнями.
  • забезпечення не менш як 100 відсотків суми боргових зобов’язань позичальника за гарантованою частиною запозичення.
  • плата за надання гарантії – 0,01 відсотка річних залишку суми гарантійних зобов'язань.

Міністерство фінансів уповноважується на підписання документів щодо надання державної гарантії для забезпечення виконання боргових зобов’язань за запозиченнями ДІУ. Прийняття постанови створює передумови для збільшення доступності будівництва нового житла для громадян України.

Довідково

ДІУ  утворена постановою Кабінету Міністрів України від 8 жовтня 2004 р. № 1330 із статутним капіталом у розмірі 20 млн. гривень. За рахунок коштів державного бюджету, передбачених у 2006, 2008 та 2010 роках статутний капітал ДІУ був збільшений до 2,2 млрд. грн., а у 2011 році зменшений на суму 1,248 млрд. грн., у 2013 – на 196 млн. грн. (відповідно до актів приймання-передачі квартир від ДІУ до відповідних органів) у 2018 році статутний капітал поповнений на 1,6 млрд. грн. та складає на сьогодні 2,356 млрд. гривень.

За період з 2006 по 2013 роки  відповідно до законів України про державний бюджет, надані державні гарантії за зобов’язаннями ДІУ на загальну суму 10 млрд. грн. у 2019 році – 1,2 млрд. грн., задля можливості забезпечення установою підтримки іпотечного кредитування та придбання житла для подальшої передачі у фінансовий лізинг.