Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Держбюджет-2022: Мінфін провів бюджетні консультації з органами місцевого самоврядування

У Міністерстві фінансів у рамках підготовки проекту Державного бюджету на 2022 рік та відповідно до Закону України «Про асоціації органів місцевого самоврядування» відбулися бюджетні консультації із представниками всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, участь у яких взяли перший заступник Міністра фінансів Денис Улютін та заступник Міністра фінансів Роман Єрмоличев.

На заході йшлося про механізм забезпечення міжбюджетних відносин у проекті Держбюджету-2022 та основні підходи до розподілу міжбюджетних трансфертів.

Так, за словами Дениса Улютіна, на 2022 рік завдяки очікуваному зростанню економіки прогнозується збільшення доходів місцевих бюджетів у порівнянні з 2021 роком на 16,2%, або на 57,6 млрд гривень. У той же час дохідна частина місцевих бюджетів за січень-липень поточного року виконана майже 190 млрд грн, що на 121% більше (+33,0 млрд грн) за аналогічний період 2020-го. Водночас основним бюджетоутворюючим податком для місцевих бюджетів є податок на доходи фізичних осіб, якого надійшло 115 млрд грн (+ 19,3 млрд грн, або 120% проти січня-липня 2020 року).

Формування відносин між державним бюджетом та місцевими бюджетами на 2022 рік здійснюватиметься з урахуванням змін в адміністративно-територіальному устрої України, а трансфертна політика залишиться незмінною.

Зокрема, Денис Улютін підкреслив: «Загальні обсяги міжбюджетних трансфертів передбачаються для 1 463 місцевих бюджетів, а це 24 обласних бюджети та бюджет міста Києва, а також 1 438 бюджетів територіальних громад».

Зі свого боку, Роман Єрмоличев зазначив, що значної уваги органів місцевого самоврядування як засновників закладів освіти потребує ефективне використання коштів освітньої субвенції. Зокрема, йдеться про її залишки, які щорічно накопичуються на рахунках місцевих бюджетів і не спрямовуються на розвиток освіти та підвищення її якості. За його словами, станом на 01.08.2021 таких коштів у місцевих бюджетах уже 7,7 млрд гривень.

Окрім того, заступник Міністра наголосив на виконанні повноважень засновників закладів охорони здоровʼя в частині моніторингу рівня оплати праці медичних працівників, який у межах автономії встановлюється керівниками цих закладів.

«Я би хотів подякувати представникам органів місцевого самоврядування за відвертий та продуктивний діалог. Адже тільки спільними зусиллями ми зможемо побудувати максимально ефективну модель міжбюджетних відносин і забезпечити належну якість освітніх та медичних послуг у громадах», - резюмував Роман Єрмоличев.

Нагадаємо, що відповідно до статті 37 Бюджетного Кодексу Кабінет Міністрів має схвалити закон про Державний бюджет України та подати його разом із відповідними матеріалами Верховній Раді та Президенту України не пізніше 15 вересня.