Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Мінфін: Єврокомісія позитивно оцінила виконання Україною умов Плану України. Це відкриває шлях до отримання 4,2 млрд євро у межах інструменту Ukraine Facility

Сьогодні Європейська Комісія надала позитивну оцінку індикаторам, які Україна виконала у межах Плану України для Ukraine Facility до ІІ кварталу 2024 року. 

Позитивна оцінка Єврокомісії відкриває шлях до спрямування Україні першого регулярного траншу (який надається за умови виконання індикаторів) у розмірі 4,2 млрд євро. Рішення також має бути ухвалене Радою ЄС. 

Україна виконала всі дев'ять індикаторів, передбачені Планом України. Реформаційні заходи охоплюють управління державними фінансами, державними підприємствами, бізнес-середовище, енергетику. 

Міністерство фінансів України було відповідальне за три умови Плану України:

  • Схвалення Бюджетної декларації на 2025–2027 роки; 

  • Затвердження плану заходів з реалізації Дорожньої карти реформування управління публічними інвестиціями;

  • Схвалення Довгострокового національного стратегічного плану цифрового розвитку, цифрової трансформації та цифровізації Державної митної служби.

Президентка Єврокомісії  Урсула фон дер Ляєн відзначила відданість влади України впровадженню реформ попри повномасштабну війну та запевнила у збереженні підтримки макрофінансової стабільності України. 

"ЄС продовжує бути стратегічно важливим партнером України та підтримкою у часи масштабних викликів. Фінансова допомога сприяє забезпеченню бюджетної ліквідності через мобілізацію коштів на першочергові потреби держбюджету. Реформаційні політики, які Україна впроваджує у рамках Плану України, підтримують наші зусилля з економічного відновлення та євроінтеграції. Українська сторона має намір і надалі віддано впроваджувати заходи для сталого розвитку країни та виконання умов, визначених у співпраці з партнерами”, — зазначив Міністр фінансів України Сергій Марченко.  

Загалом до держбюджету вже надійшло 7,9 млрд євро у межах програми Ukraine Facility: 6 млрд євро перехідного фінансування та 1,9 млрд євро безумовного фінансування. Очікується, що наступний транш Україна отримає восени 2024 року.