Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Громади мають ефективно використовувати кошти держави, що спрямовуються на освіту, медицину та соціальний захист, ‒ Роман Єрмоличев

Громади на місцях мають ефективно використовувати кошти держбюджету, що спрямовуються на освіту, медицину та соціальний захист. Мінфін готовий до діалогу з представниками громад та підтримки на державному рівні усіх секторальних реформ.

Про це наголосив заступник Міністра фінансів Роман Єрмоличев під час виступу сьогодні, 29 липня, на Дні діалогу «Сталий місцевий соціально-економічний розвиток» на ХVI Українському муніципальному форумі, який проводить Асоціація міст України на цьому тижні в Одесі.

Учасниками форуму є близько 500 голів і представників територіальних громад України, народні депутати, представники профільних міністерств, депутати місцевих рад, експерти, представники Асоціації міст України.

«Потреба у коштах завжди значно вища ніж може собі дозволити та чи інша громада і, звісно, держава. Ми затверджуємо видатки, які є в державному бюджеті, і їх завжди не буде вистачати. Однак громади мають відійти від практики перерозподілу коштів наприкінці бюджетного року та бути зацікавленими у наданні послуг в частині освіти, охорони здоров'я та соціального захисту. Це дозволило б раціонально використовувати кошти державного бюджету і спрямовувати їх не на утримання установ, а на якість та доступність послуг мешканцям цієї громади», ‒ наголосив Роман Єрмоличев.

Окрім того, Роман Єрмоличев подякував народним депутатам, які були присутні на форумі, за прийняття бюджетної декларації на 2022-2024 роки, яка визначає засади бюджетної політики й показники державного бюджету на середньостроковий період та є основою для складання проекту Державного бюджету на 2022 рік.

«У звітах Держаудитслужби та Рахункової палати можна побачити, що навіть ті кошти, які виділяються на місцях, не завжди використовуються ефективно. Зокрема, не завжди вчасно робляться ремонти в школах, закуповуються меблі, які не відповідають санітарним вимогам або використовуються не за призначенням. Тому наголошую, що кожна гривня бюджетних коштів має працювати в інтересах громадян у максимально ефективний спосіб», ‒ підбив підсумки Роман Єрмоличев.