Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Ігор УМАНСЬКИЙ: «Співпраця Уряду з МВФ продовжується»

11 березня 2020 року міністр фінансів Ігор Уманський провів зустріч з журналістами. Очільник відомства запевнив присутніх, що курс Мінфіну залишається незмінним: співпраця з Міжнародним валютним фондом продовжується. Уряд в цілому залишається в межах тих домовленостей, яких було досягнуто МВФ з попереднім складом Уряду, і які є в погодженому тексті Staff Level Agreement.

«Звичайно, ці домовленості були досягнуті з розрахунку отримати нову програму розширеного фінансування і транш вже в листопаді-грудні 2019 року. Чинному Уряду було б коректно зараз сказати: ми їх відкладаємо, і починаємо з чистого аркуша. Але Уряд прийняв рішення взяти напрацьоване за основу і актуалізувати. Актуалізація – це питання декількох тижнів», - пояснив Ігор Уманський.

10 березня українська сторона вже обговорила з МВФ ключові питання під час телефонної розмови. Міністр зазначив, що візит до Вашингтону готуватиметься щойно у ньому виникне потреба.

Відповідаючи на запитання журналістів, Ігор Уманський зауважив, що Міністерство фінансів не буде переглядати державний бюджет без якісно оновленого макроекономічного прогнозу, який готує Мінекономіки.

«Я б не торкався параметрів бюджету взагалі. Ми хочемо зрозуміти макрорамку, на основі якої будуватимемо і переглядатимемо державний бюджет. Поки що ця макрорамка відсутня. Причина – висока волатильність світових фінансових ринків та глобальна невизначеність щодо перебігу пандемії коронавірусу», - зазначив міністр. Оцінку макроекономічної ситуації Мінекономіки має представити вже наступного тижня.

11 березня 2020 року рішенням Кабінету міністрів України, за поданням Ігоря Уманського, було призначено двох заступників міністра фінансів. Першим заступником міністра став Василь Шкураков, до сфери відповідальності якого буде віднесена бюджетна та боргова політики. Заступник міністра фінансів з питань європейської інтеграції Юрій Гелетій продовжить працювати за напрямом співпраці з міжнародними фінансовими організаціями та реалізації політики Мінфіну щодо державних банків.