Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

У 2024 році Україна розраховує залучити ще три транші обсягом $4,5 млрд за програмою EFF: Зустріч керівництва Мінфіну та МВФ

Сьогодні, 23 травня, керівництво Міністерства фінансів України провело робочу зустріч із керівництвом Європейського департаменту Міжнародного валютного фонду та місії МВФ в Україні.

До складу делегації Фонду увійшли директор Європейського департаменту МВФ Альфред Каммер, керівник місії МВФ в Україні Гевін Грей, заступниця керівника місії МВФ в Україні Саана Надім, заступник керівника місії Тревор Лессард, постійний представник МВФ в Україні Ваграм Степанян. 

Від Мінфіну в зустрічі взяли участь перший заступник Міністра фінансів Денис Улютін, заступник Міністра фінансів з питань євроінтеграції Юрій Драганчук та Урядовий уповноважений з питань управління державним боргом Юрій Буца. 

Крім бюджетних питань, серед яких виконання бюджету 2024 та підготовка до бюджетного процесу 2025, та подальшої потреби у зовнішньому фінансуванні, сторони обговорили підготовку до четвертого перегляду програми МВФ Механізму розширеного фінансування (Extended Fund Facility – EFF). 

На 2024 рік програмою EFF передбачено 5,4 млрд доларів США бюджетної допомоги Україні, з яких вже надійшло близько 880 млн доларів США в результаті успішного третього перегляду програми у березні 2024 року. 

Денис Улютін висловив подяку МВФ за своєчасну підтримку України з перших днів повномасштабного вторгнення та наголосив на важливості подальшого функціонування програми EFF:

“Виконання Україною умов за програмою має велике значення, адже впровадження визначених заходів і політик сприяє збереженню макрофінансової стабільності та прокладає євроінтеграційний шлях країни, водночас адаптуючи фінансову систему до функціонування в умовах невизначеності. На 2024 рік заплановано ще три перегляди в межах програми EFF, що потенційно дозволить залучити бюджетну підтримку загальним обсягом близько 4,5 млрд доларів США”. 

Із початку дії програми Україна виконала 21 структурний маяк МВФ, 14 з яких стосуються фіскальної політики та фінансового сектору. Зокрема, включають законодавчі ініціативи щодо вдосконалення Бюджетного кодексу, посилення податкової політики та управління державним боргом.

Загальний обсяг програми Механізму розширеного фінансування – EFF на 2023–2027 роки становить 15,6 млрд доларів США. EFF є частиною пакета міжнародної підтримки України, який наразі становить близько 122 млрд доларів США.