Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

За перші два місяці 2024 року Японія є найбільшим донором бюджетної допомоги Україні: Сергій Марченко під час зустрічі з Міністром фінансів Японії

Сьогодні, 19 лютого, в рамках візиту до Токіо на Японсько-українську конференцію з економічного зростання та реконструкції (Japan-Ukraine Conference for Promotion of Economic Growth and Reconstruction - JUCPEGR), Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та Міністр фінансів України Сергій Марченко зустрілись з Міністром фінансів Японії Судзукі Сунічі. 

Також у зустрічі взяла участь заступниця Міністра фінансів України Ольга Зикова. 

Сергій Марченко подякував Уряду Японії за всебічну підтримку, яка ритмічно та у повному обсязі надається протягом двох років повномасштабної війни: “Незважаючи на далеку географічну відстань, Японія є надійним партнером України. Уряд України надзвичайно цінує внесок Японії у збереженні фінансової стабільності нашої держави. Пряма бюджетна підтримка у 2024 році становить 436 млн доларів США, із яких гранти – близько 140 млн доларів США”.

Фінансування у 2024 році надходило у рамках проектів Світового банку: позика обсягом 300 млн доларів США – “Інвестиції у соціальний захист задля підвищення охоплення, стійкості та ефективності” (INSPIRE), грантова частина на суму 89,8 млн доларів США – “Екстрений проект надання інклюзивної підтримки для відновлення сільського господарства України” (ARISE) та частина коштів гранту обсягом 49,4 млн доларів США – "Ремонт житла для відновлення прав і можливостей людей" (HOPE). Метою проектів є відновлення сільського господарства, соціальний захист та відбудову житла.

В ході зустрічі сторони обговорили потреби України у зовнішньому фінансуванні на 2024 рік.

“Україна розраховує на підтримку партнерів, щоб вчасно та у повному обсязі профінансувати першочергові видатки, а саме соціальну та гуманітарну сферу, адже оборону та безпеку країна повністю фінансує за рахунок внутрішніх надходжень та запозичень. Потреба у зовнішньому фінансуванні становить 37,3 млрд дол США. У 2024 році Японія є лідером у наданні Україні прямої бюджетної підтримки. Ми розраховуємо на збереження допомоги і у наступному бюджетному році Японії”, - додав Сергій Марченко. 

У першому кварталі очікується, що Україна отримає додатково від Японії 1,8 млрд доларів США. Кошти буде залучено через рамкові проекти Світового банку.

Також учасники зустрічі наголосили на важливості координації зусиль Урядів для залучення інвестицій, зокрема японського бізнесу до процесу відбудови України. За даними звіту RDNA3, потреба України на швидке відновлення – 15 млрд доларів США, з яких 5,5 млрд доларів США вже забезпечено за рахунок державного бюджету та підтримки донорів. Таким чином, Україні необхідно ще 9,5 млрд доларів США для фінансування пріоритетного відновлення.

В результаті зустрічі сторони домовилися про продовження активного діалогу для подальшого зміцнення співпраці між країнами.