Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Спільне комюніке за підсумками першої зустрічі на рівні міністрів Багатосторонньої координаційної платформи донорів для України

Сьогодні, 11 червня, вперше відбулась зустріч на рівні міністрів Багатосторонньої координаційної платформи донорів для України. 

Захід, який пройшов на полях Конференції з питань відновлення України (Ukraine Recovery Conference) у Берліні, зібрав представників урядів 23 країн та 7 міжнародних фінансових організацій. 

Україну представляли Прем’єр-міністр Денис Шмигаль (онлайн), співголова Платформи від України, Міністр фінансів Сергій Марченко. Модерував зустріч Виконавчий віцепрезидент Європейської Комісії Валдіс Домбровскіс.

За підсумками зустрічі на рівні міністрів, а також засідання Керівного комітету Багатосторонньої координаційної платформи донорів для України сторони підготували спільне комюніке:

Ми, учасники Багатосторонньої координаційної платформи донорів України (MDCP), провели сьогодні першу щорічну зустріч на рівні міністрів в рамках Конференції з питань відновлення України 2024 року в Берліні. Ми відзначаємо допомогу, яка надається Україні з лютого 2022 року, і підтверджуємо непохитну відданість продовжувати підтримувати Україну у звʼязку з незаконною, невиправданою та неспровокованою війною росії проти України. Ми продовжуватимемо координувати наші зусилля для покриття фінансових потреб України, збереження макроекономічної та фінансової стабільності, розвитку сталого, стійкого, інклюзивного, гендерно-орієнтованого та зеленого відновлення, заснованого на сильних демократичних інституціях, верховенстві права та антикорупційних заходах. На сьогодні наша спільна економічна підтримка становить понад 142,8 млрд доларів США. Україна отримала понад 74 млрд доларів США від країн-учасниць Платформи у вигляді бюджетної підтримки, більшу частину з 85 млрд доларів США – загального обсягу залученої бюджетної допомоги.

Ми визнаємо виклики, з якими стикається Україна, та підтверджуємо нашу готовність співпрацювати для фінансування потреб України на 2024 та 2025 роки. Завдяки спільним зусиллям ми досягли значного прогресу в мобілізації зовнішнього фінансування для покриття дефіциту держбюджету 2024 року. У січні-червні 2024 року Україна вже отримала 6,5 млрд доларів США від ЄС, 2,1 млрд доларів США від Японії, 1,5 млрд доларів США від Канади, 881 млн доларів США фінансування МВФ в рамках програми Механізму розширеного фінансування, 516 млн доларів США від Великої Британії та 295 млн доларів США від Норвегії. Очікується, що Україна отримає додаткові 10,9 млрд доларів США від ЄС за умови виконання зобов'язань, викладених у Плані України, що є частиною 41,2 млрд доларів США бюджетної підтримки на 2024 - 2027 роки. США оголосили про намір надати 7,8 млрд доларів США бюджетної підтримки, Японія зобов'язалася виділити додатково 2 млрд доларів США, а Велика Британія – ще 484 млн доларів США. Ми продовжуємо розглядати можливі шляхи фінансування додаткових бюджетних потреб, спричинених агресією росії, у передбачуваний та ритмічний спосіб, щоб зберегти фінансову та економічну стабільність. Ми вітаємо рішення ЄС спрямувати прибутки від знерухомлених російських суверенних активів на користь України. Країни G7 мають прогрес в обговоренні потенційних шляхів спрямування прибутків, отриманих від знерухомлених російських суверенних активів на користь України, відповідно до міжнародного права та їхніх правових систем. Пропозиції будуть представлені лідерами G7 напередодні саміту в Апулії, Італія. G7, Нідерланди та Швеція підтверджують, що, згідно з їх відповідними правовими системами, суверенні активи росії залишатимуться в юрисдикціях знерухомленими доти, доки росія не заплатить за шкоду, яку вона завдала Україні. 

Ми рішуче засуджуємо обстріли росією енергетичної інфраструктури України. Ми вчергове закликаємо до відповідальності за всі міжнародні злочини, скоєні в Україні та проти неї. Ми були солідарні з Україною протягом останніх двох зим та зобов'язуємося продовжувати підтримувати Україну, надаючи значну допомогу для ремонту та стабілізації енергетичної мережі та відновлення виробництва електроенергії, насамперед, для підготовки до наступної зими. У рамках Координаційної групи з питань енергетики G7+, ми взяли на себе зобов'язання виділити понад 1 млрд доларів США додаткового фінансування та іншої допомоги для покриття найбільш нагальних потреб енергетичного сектору після того, як росія посилила свої атаки на критично важливі об'єкти інфраструктури України, зокрема, на об'єкти генерації електроенергії. Група зосередила свою допомогу на засобах для захисту енергетичної інфраструктури, термінових ремонтних роботах і розробці рішень для реалізації розподіленої енергетики, щоб забезпечити довгострокову економічну стабільність і зростання. На Конференції з питань відновлення України члени Координаційної групи з питань енергетики G7+ підтвердили свою колективну підтримку енергетичного сектору України, в тому числі через Clean Energy Partnership, визнали прогрес у ключових реформах, що сприяють розвитку приватного сектору, та запевнили у наданні додаткової допомоги для реалізації планів України щодо створення сучасної, більш децентралізованої, екологічно чистої енергетичної системи, інтегрованої з Європою. 

Ми вітаємо відданість України реформам та досягнутий прогрес, що сприятиме покращенню умов для інвестицій та економічного зростання. Ми вітаємо оприлюднення українським Урядом Матриці реформ, пріоритезованого та впорядкованого переліку всіх зобов'язань України щодо реформ, у тому числі тих, які передбачені у Плані України та євроінтеграційним курсом України. Подальше ефективне впровадження цих реформ є надзвичайно важливим. Позитивний економічний вплив українського порядку денного реформ може бути посилений пом'якшенням макрофінансових ризиків, забезпеченням безпеки енергопостачання, захистом експортних маршрутів, у тому числі через шляхи солідарності Україна-ЄС, та доступом до фінансування, у тому числі для компенсації наслідків війни на ринку праці та стимулювання продуктивності приватного сектору як основи конкурентоспроможної економіки. Матриця реформ та Біла книга економічного зростання, представлені Україною, слугуватимуть корисним інструментом для всіх зацікавлених сторін, включаючи українське та міжнародне суспільство, у сприянні координації економічних реформ, а також у підтримці та моніторингу прогресу реформ в Україні як основи для довгострокового зеленого та сталого соціально-економічного зростання. 

Ми підтверджуємо наші наміри продовжувати надавати підтримку у швидкому відновленні та реконструкції України. Ми підтримуємо запуск Україною реформи управління публічними інвестиціями та створення Стратегічної інвестиційної ради, спрямованої на покращення планування проєктів, визначення пріоритетів та підготовку єдиного портфелю проєктів для максимізації інвестицій донорів та приватного сектору в Україну з 2025 року і надалі. У цьому контексті ми зобов'язуємося продовжувати наші зусилля, спрямовані на задоволення коротко-, середньо- та довгострокових потреб транспортної інфраструктури України, в тому числі завдяки оголошеному Платформою фінансуванню на 2024 рік у розмірі понад 800 млн доларів США. Ми зобов'язуємося дотримуватися принципів ефективності допомоги, сталого відповідального управління, координації донорів, прозорості та підзвітності в проєктах з відновлення, в тому числі шляхом посилення цифрових платформ.

Для підтримки управління публічними інвестиціями в Україні Уряд України, Сполучені Штати Америки, Велика Британія та Європейська Комісія у співпраці з членами Платформи планують розробити нову рамку підготовки проєктів. Вона сприятиме посиленню спроможності України у підготовці проєктів у співпраці з Групою Світового банку, Європейським інвестиційним банком та Європейським банком реконструкції та розвитку. Керівний комітет Багатосторонньої координаційної платформи донорів продовжить розгляд цього питання на наступному засіданні, зокрема, презентує плани щодо механізмів підготовки проєктів. Це сприятиме зусиллям з відновлення, реконструкції та модернізації відповідно до зобов'язань України щодо інтеграції в ЄС.

У Берліні ми зустрілися з членами новоствореної Business Advisory Council. Розраховуємо отримати їхні поради щодо того, як Україна та донори можуть покращити інвестиційний клімат в Україні, залучити інвестиції приватного сектору та підтримати українські підприємства. 

Багатостороння координаційна платформа донорів і надалі докладатиме зусилля для створення надійних та ефективних каналів для координації допомоги, щоб забезпечити першочергові потреби України. Члени Керівного комітету наступного разу зберуться восени у рамках головування Італії в G7.

Постійними членами Багатосторонньої координаційної платформи донорів є Італія, Канада, Європейська Комісія, Франція, Німеччина, Японія, Україна, Велика Британія та США. Тимчасовими членами є Республіка Корея, Нідерланди, Норвегія та Швеція.