Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Кабмін схвалив Стратегію розвитку акціонерного товариства «Державний експортно-імпортний банк України»

Сьогодні, 09 грудня 2020 року, на засіданні Уряду було схвалено Стратегію розвитку акціонерного товариства «Державний експортно-імпортний банк України» на 2020 – 2024 роки , яка була затверджена наглядовою радою банку.

Документом передбачено, що Укрексімбанк пройде через комплексну трансформацію, яка ґрунтується на трьох компонентах:

  • бізнес-модель: зосередження на своєму основному бізнесі (експортно-імпортні компанії, державні підприємства) та зниження витрат на обслуговування нецільових клієнтів, потенційно втрачаючи деяких менш прибуткових клієнтів;
  • операційна модель: оптимізація процесів та радикальна цифровізація із зменшенням фізичної присутності;
  • фінансова стійкість: зосередження на покращенні своєї позиції з капіталом та на довгостроковому фінансовому оздоровленні через оптимізацію балансу та покращення витрат та доходів.

Окрім того, передбачається, що до 2024 року активи Банку, зважені на ризик, зростуть з 68 млрд грн до 99 млрд грн, тоді як зменшиться валюта балансу за рахунок продажу цінних паперів.

У той же час передбачається, що заборгованість держави та державних підприємств зменшиться з 62 до 53 млрд гривень.

Банк буде прагнути досягти прогнозного чистого прибутку в ~3,0 млрд грн, доходності на капітал ~22% та співвідношення витрат до доходів ~36%.

До 2024 року банк поступово має зменшити кількість своїх відділеннь, нерухомість, чисельність персоналу, потенційно до 25-35 філій (майже вдвічі) та 900-1 300 співробітників (майже втричі).

Також передбачається, що Укрексімбанк буде працювати над поліпшенням ситуації з капіталом шляхом врегулювання непрацюючих активів.

Схвалена Стратегія розвитку Укрексімбанку забезпечить його належне функціонування та  посприяє ефективному управлінню державним банком, захисту прав вкладників, кредиторів і держави як акціонера.