Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Колонка заступника Міністра фінансів Романа Єрмоличева для «The Page» (07.02.2024)

Заступник Міністра фінансів Роман Єрмоличев у колонці для «The Page» розповів про видатки на соціальну підтримку та захист населення у державному бюджеті 2024.

Видатки на соціальну підтримку та соціальний захист у державному бюджеті на 2024 рік є другими за величиною після обсягів видатків на безпеку і оборону.

Минулого року держава профінансувала у повному обсязі всі соціальні виплати завдяки підтримці міжнародних партнерів. Цього року це також буде одним із наших основних завдань.

Соціальна підтримка населення залишається пріоритетом і видатки зростуть на 25 млрд грн до основних базових показників бюджету та становитимуть близько 470 млрд гривень.

Під час формування цих показників основний акцент було спрямовано на підтримку наших людей, які потрапили у складні життєві обставини внаслідок війни, а також тих, хто втратили доходи та роботу.

Так, було підвищено розмір прожиткового мінімуму на 12,8 % порівняно з 2023 роком та рівень забезпечення прожиткового мінімуму для призначення допомоги малозабезпеченим сім’ям на 10 % (для працездатних осіб із 45 % до 55 %, для дітей зі 130 % до 140 %).

У період війни соціально незахищені верстви населення відчувають особливу потребу у допомозі чи підтримці від держави. Тому для здійснення соціальних виплат з урахуванням підвищеного розміру прожиткового мінімуму Уряд спрямував 136,5 млрд грн, а саме:

  • 88,7 млрд грн – на соціальний захист громадян, які потрапили у складні життєві обставини;
  • 57,6 млрд грн – на допомогу на проживання внутрішньо переміщеним особам;
  • 27,6 млрд грн – на виплату допомог сім’ям з дітьми;
  • 20,2 млрд грн – на підтримку малозабезпечених сімей.

Розуміємо необхідність і важливість кожної гривні у період війни для цих категорій населення, тому у цьому році збільшили розмір фінансування соціальних видатків.

За ці кошти плануємо підтримати понад 5 млн осіб, які цього найбільше потребують. Для нас це вкрай важливо.

Збільшуємо підтримку населення в оплаті житлово-комунальних послуг й придбання твердого палива та скрапленого газу.

На цей рік у держбюджеті на житлово-комунальні субсидії закладено 50 млрд грн для 3,2 млн українських родин. Це на 12 млрд грн більше ніж минулого року.

Тож закликаємо громадян України користуватись субсидіями та вчасно сплачувати житлово-комунальні послуги. Адже так ми забезпечуємо більшу стійкість української критичної інфраструктури та можливість забезпечувати світло й тепло в кожній домівці.

Хочу запевнити, що пенсії отримають усі пенсіонери. Це наше зобов’язання перед людьми поважного віку.

Тому Уряд продовжує роботу і вживає всіх можливих заходів, спрямованих на своєчасність та в повному обсязі отримання 10,5 млн українськими пенсіонерами своїх пенсій.

Так, у цьому році на виплату пенсій, доплат, надбавок і допомог, трансферт Пенсійному фонду України не зменшено та збережено на рівні минулого року в обсязі 271,9 млрд гривень. Незважаючи на те, що дефіцит бюджету Пенсійного фонду, який покривається за рахунок бюджетних коштів, у поточному році не прогнозується.

Як і в попередні роки, з 1 березня буде здійснено щорічну індексацію пенсій.

Повномасштабна війна впливає на всіх без винятку українців. І більшість передусім зараз потребуватиме підтримки ментального здоров’я. Розуміємо, що ключове завдання тут – підтримати наших громадян, зокрема і психологічно, для поліпшення їх життєдіяльності та соціальної адаптації.

Тому для психологічної підтримки у бюджеті на 2024 рік ми підтримали ініціативу Мінсоцполітики і вперше передбачили окрему програму в обсязі 1 млрд грн для розвитку соціальних послуг.

Плануємо реалізовувати чотири експериментальні проекти: соціального супроводу військових, надання комплексної соціальної послуги формування життєстійкості, послуг з підтриманого проживання та доглядових послуг, зокрема для внутрішньо переміщених осіб.

Особливу увагу у бюджеті 2024 року приділено також й особам з інвалідністю.

У цьому році збільшили майже вдвічі видатки на їх соціальний захист та передбачили 6,4 млрд гривень. Це дозволить забезпечити повну потребу у протезуванні 2,3 тис. військовослужбовців та близько 706 тис. осіб в отриманні допоміжних засобів реабілітації й охопити реабілітаційними заходами понад  60 тис. дітей. Адже протезування в Україні є безоплатним та оплачується коштом державного бюджету.

Безпека та здоров’я дітей – наше головне завдання. Продовжуємо фінансувати програми і заходи із їх оздоровлення та відпочинку, розвитку сімейних форм виховання та мережі спеціалізованих служб для постраждалих від насильства. На це запланували 1,1 млрд гривень.

Отже, як бачите, пріоритетом залишається виплата пенсій, допомога дітям та малозабезпеченим сім’ям, які потрапили у складні життєві обставини, виплата пільг і субсидій та соціальний захист осіб з інвалідністю. Продовжуємо адресно допомагати всім, хто цього найбільше потребує.