Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Колонка заступника Міністра фінансів України Романа Єрмоличева для видання «Інтерфакс.Україна» (20.10.2021)

Заступник Міністра фінансів України Роман Єрмоличев у колонці для «Інтерфакс-Україна» розповів про фінансування охорони здоров’я у 2022 році

Цьогоріч бюджетний процес кардинально відрізнявся від планування бюджетів минулих років. Адже уперше в історії незалежності України бюджет розроблявся на основі Бюджетної декларації, що була схвалена Кабінетом Міністрів України та розглянута парламентом. Він базується на програмних документах Уряду та враховує пріоритети, визначені Президентом України та Верховною Радою.

Це дозволило під час підготовки проекту бюджету на 2022 рік сконцентрувати свої зусилля на пріоритетних напрямах спрямування ресурсів на актуальні потреби суспільства та продовження реформ, розпочатих Президентом та Урядом.

Головний фінансовий документ нашої держави є насамперед бюджетом інвестицій у людину, країну та майбутнє.

Людський потенціал є важливим фактором для нашої держави. Можна з упевненістю сказати, що фінансування системи охорони здоров’я ‒ надважливо, бо це інвестиції в людину, а отже, й суспільство.

Фінансування медицини є одним з основних пріоритетів бюджету на 2022 рік. Важливими напрямами визначено забезпечення надання якісних медичних послуг для всіх громадян, підвищення заробітних плат медикам.

Згідно з проектом Державного бюджету України на 2022 рік видатки на охорону здоров’я визначені з урахуванням продовження медичної реформи та становлять у цілому по зведеному бюджету (державний і місцеві бюджети) 224 млрд гривень (4,2 % до ВВП).

Видатки державного бюджету (з урахуванням трансфертів) на охорону здоров’я становлять 192,5 млрд грн (+31,1 млрд грн до 2021 року). У структурі загальних видатків державного бюджету це 13,1%.

Нам дуже важливо, щоб усі мали гарантовані державою, а отже, нею оплачені медичні послуги. З огляду на це, одночасно збільшується частка фінансування сфери охорони здоров’я через програму медичних гарантій.

У проекті держбюджету-2022 передбачено 157,5 млрд грн на програму медичних гарантій, яка включає у себе перелік медичних послуг і ліків, оплату яких гарантує держава. Цей обсяг також враховує видатки на підвищення заробітних плат для лікарів до розміру не менше ніж 20 тис. грн та для середнього медичного персоналу ‒ не менше ніж 13, 5 тис. гривень. Це стосуватиметься понад 90 тис. лікарів та понад 200 тис. осіб середнього медичного персоналу.

Ми очікуємо, що найближчим часом цей обсяг продовжить зростати, і все більше медичних послуг для населення буде замовляти НСЗУ в рамках програми медичних гарантій.

Понад 19 млрд грн передбачено на надання високоспеціалізованої медичної допомоги загальнодержавними закладами, які ще не доєдналися до програми медичних гарантій, а також на централізовану закупівлю ліків.

Також у проекті держбюджету-2022 передбачено 6 млрд грн коштів на розвиток системи громадського здоров’я та на закупівлю вакцин від COVID-19. Окрім того, у наступному році ще будуть поставлятися вакцини, закуплені за кошти 2021 року та кредитні кошти.

Для придбання спеціалізованого медичного обладнання у 2022 році планується спрямувати 2,7 млрд грн, що дозволить підвищити якість та доступність медичних послуг.

Продовжується розвиток системи трансплантації в Україні, на що передбачено майже 1 млрд гривень. Це дозволить більшій кількості пацієнтів робити трансплантацію тут, в Україні, яку раніше здійснювали лише за кордоном.

Для Мінфіну пріоритетом є ефективність використання бюджетних коштів. Для сфери охорони здоров’я це, зокрема, означає якість і доступність медичних послуг для громадян у всіх куточках країни, як у великих містах, так і для мешканців найменших сіл та селищ.

Основними напрямами для підвищення ефективності використання коштів у сфері охорони здоров’я мають стати посилення політики управління бюджетними коштами, здійснення оплат за безпосередньо надані пацієнтам якісні послуги, облік усіх наданих медичних послуг через електронну систему охорони здоров’я, вдосконалення системи моніторингу медичних послуг та верифікації даних, контроль за якістю медичних послуг. Також не треба забувати про необхідність долучення до реформи загальнодержавних закладів охорони здоров’я, що дозволить створити в Україні єдиний медичний простір.

Але це все ще попереду. У нас амбітні плани. Прийняття Бюджету-2022 та виконання всіх запланованих на наступний рік заходів щодо вдосконалення системи охорони здоров’я дозволить українцям пересвідчитися у цьому та отримати якісно новий рівень медичної системи в Україні. Саме для цього ми щоденно і працюємо.

"Інтерфакс-Україна"