Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Колонка заступника Міністра фінансів Романа Єрмоличева для "Інтерфакс-Україна" (29.09.2020)

Індикатори освітнього бюджету - 2021

У проекті бюджету-2021 команда Уряду практично досягла показника фінансування освіти у 7% ВВП, визначеного Законом України "Про освіту". Загальний обсяг цих видатків із державного бюджету передбачили в обсязі майже 174 млрд гривень. а далі по тексту. Це – на 34 млрд більше ніж у поточному році. Із урахуванням прогнозних обсягів видатків місцевих бюджетів отримаємо 6,7% ВВП. Це досить високий показник, з огляду на непросту економічну ситуацію у країні.

Щодо бюджетних індикаторів загальної середньої освіти варто зауважити, що у проекті бюджету на 2021 рік передбачено зростання зарплати вчителів на 30%. Для цього  збільшили освітню субвенцію з держбюджету місцевим бюджетам обсягом 102,5 млрд грн (+21,2 млрд, порівняно з 2020-м). Ідеться про оплату праці більше 400 тисяч учителів.

На виконання вимог статті 78 Закону "Про освіту" щодо фінансування державою здобуття повної загальної середньої освіти учнями у приватних закладах загальної середньої освіти в загальному обсязі освітньої субвенції враховано майже 500,0 млн гривень.

Нам вдалось закласти кошти на підтримку Нової української школи, що надзвичайно важливо, адже шкільна реформа має тривати. Наступного року за навчальні парти сядуть близько 440 тисяч першокласників. Для забезпечення їх освітніх потреб передбачено 1,3 млрд гривень. Розуміємо, що без належної підготовки вчителів запровадити зміни у системі освіти складно. Саме тому заклали 100 млн для впровадження нових методик навчання і професійного розвитку учителів відповідно до Концепції "Нова українська школа". Загалом обсяг субвенції місцевим бюджетам на забезпечення "Нової української школи" сягне 1,4 млрд грн (+0,4 млрд грн).

Наступного року буде продовжено реалізацію проектів з будівництва, реконструкції і капремонту закладів загальної середньої освіти, а також формування там нового освітнього простору.

Збільшили удвічі, до 1 млрд гривень, обсяги субвенції на реалізацію програми "Спроможна школа для кращих результатів". Розраховуємо на ці кошти побудувати та оновити 300 шкіл.

В умовах всесвітньої пандемії надзвичайно актуальним завданням є розвиток системи дистанційного навчання. У проекті держбюджету вперше врахували субвенцію місцевим бюджетам, спрямовану на адаптацію шкіл до дистанційного викладання. Очікуємо, що 1 млрд грн має вистачити на обладнання робочих місць учителів відповідними технічними засобами.

Продовжуємо підтримувати інклюзивну освіту, оскільки розуміємо її важливість для суспільства в цілому. Видатки на державну підтримку дітей із особливими освітніми потребами сягають 504,5 млн гривень. Більше 30 тисяч із них зможуть наступного року отримати повноцінну освіту.

Ринок праці в Україні вимагає підготовки значної кількості кваліфікованих робітників. Отже, за рахунок 150 млн грн (+50 млн) маємо профінансувати 50 навчально-практичних центрів. Їхнє завдання – впровадження сучасних методик професійного навчання, підвищення кваліфікації майстрів виробничого навчання та професійної підготовки слухачів, перепідготовка незайнятого населення у рамках співпраці з центрами зайнятості.

На підготовку фахівців з вищою освітою, забезпечення студентів, аспірантів та докторантів враховано майже 40 млрд грн (+8,3 млрд). Наступного року близько одного мільйона студентів навчатимуться у понад 400 відповідних закладах.Серед цих коштів уперше враховано безпрецедентну за роки незалежності суму – 1 млрд гривень для інвестицій у модернізацію та техногенну безпеку системи гуртожитків. Буде затверджено порядок щодо співфінансування із боку закладів освіти, аби досягнути вагоміших результатів.

На проведення зовнішнього незалежного оцінювання, єдиного фахового вступного випробування та єдиного вступного іспиту для здобуття ступеня магістра на 2021 рік враховано 431,4 млн гривень. Плануємо наступного року протестувати майже 400 тис осіб.

З огляду на наведені акценти проекту освітнього кошторису, є підстави вважати, що значна частина видатків буде спрямована на капітальні інвестиції та інноваційний розвиток галузі. А отже, освіта в Україні наближатиметься до європейських стандартів.