Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Кредитне рейтингове агентство Fitch підтвердило рейтинг України на рівні B та стабільний прогноз

26 лютого міжнародне кредитне рейтингове агентство Fitch Rating підтвердило довгостроковий кредитний рейтинг (IDR) України в іноземній та національній валютах  на рівні B, та стабільний прогноз.
 
Кредитне агентство Fitch зазначає, що рейтингове рішення відображає широку та довготривалу підтримку України з боку міжнародних фінансових організацій, а також оцінку політики держави з підтримки макроекономічної стабільності як ту, що викликає довіру та демонструє відносно високий рівень стійкості до шоку, спричиненого коронавірусом. На думку агентства, в Україні індикатори людського розвитку кращі порівняно з країнами-аналогами. Fitch зазначає, що чиста зовнішня кредиторська позиція України складає близько 13% від ВВП та сукупний державний борг України – нижчий, ніж середній показник серед інших країн з рейтингом В. Проте потребують вдосконалення показники ефективності урядування та відзначається висока ступінь законодавчого і судового ризику в процесі реалізації державних політик, а також низький рівень зовнішньої ліквідності у порівнянні з потребами щодо обслуговування державного зовнішнього боргу.

Стабільний прогноз агентства відображає очікування Fitch, що продовжиться поступова фіскальна консолідація та  реалізація макроекономічної політики, яка забезпечила стабільність у зовнішньому фінансуванні протягом коронакризи, що сталася в минулому році.

Основні фактори, які можуть окремо або разом вплинути на підвищення рейтингу в майбутньому:

  • подальше зменшення зовнішньої фінансової вразливості, наприклад, через стійке збільшення міжнародних резервів, посилення платіжного балансу та більшу гнучкість у фінансуванні;
  • поступове зменшення показника відношення державного боргу до ВВП у середньостроковій перспективі, наприклад, завдяки фіскальній консолідації після закінчення пандемії коронавірусу;
  • зростання впевненості в тому, що прогрес у реформах призведе до вдосконалення стандартів урядування та кращих перспектив економічного зростання при збереженні макроекономічної стабільності.

Основні фактори, які можуть окремо або разом вплинути на зниження рейтингу в майбутньому:

  • посилення тиску на зовнішнє фінансування, різке зменшення міжнародних резервів або зростання макроекономічної нестабільності, що виникає, наприклад, внаслідок тривалих затримок у виплатах траншів за програмою МВФ через погіршення узгодженості політик та / або згортання реформ;
  • тривале збільшення державного боргу, що може бути спричинено збільшенням дефіциту дербюджету, економічним спадом або знеціненням валюти;
  • політичні / геополітичні потрясіння, що послаблюють макроекономічну стабільність, перспективи зростання та фінансові й зовнішні позиції України.

«Економічний шок від коронавірусу став справжнім випробуванням для економік всіх країн світу, і особливо для країн, що розвиваються. Внаслідок кризи кредитний рейтинг близько 20 країн, що розвиваються, був знижений. Підтвердження рейтингу України на рівні В зі стабільним прогнозом відображає ту макроекономічну стабільність, яку нам вдалось втримати протягом кризи. Не зважаючи на всі виклики, ми продовжуємо працювати над посиленням стійкості державних фінансів України та, як наслідок, зменшенням кредитних ризиків держави,»- прокоментував Сергій Марченко, Міністр фінансів України.

Більш детальна інформація про підвищення рейтингу на сайті агентства Fitch Rating.