Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Мінфін гарантує фінансування операцій з кохлеарної імплантації, - Роман Єрмоличев

Мінфін гарантує фінансування операцій з кохлеарної імплантації, що мають на меті відновлення у людини слуху. Із виділених у державному бюджеті 2020 року 357,7 млн гривень на засоби, необхідні для здійснення операцій, уже передбачено закупівлі на 313 млн гривень. Про це повідомив заступник Міністра фінансів Роман Єрмоличев під час робочої зустрічі щодо фінансового забезпечення кохлеарної імплантації в Україні.

Учасники зустрічі звернули увагу на необхідність діагностувати вади слуху у дитини у перші дні після народження, ще у пологовому будинку. «Вчасна операція гарантуватиме дитині повну реабілітацію і соціальну адаптацію», - наголосив Роман Єрмоличев.

Водночас директор Інституту отоларингології імені О. Коломійченка НАМН України Дмитро Заболотний зазначив, що у поточному році 57 дітей та п’ятеро дорослих громадян уже отримали медичні послуги з кохлеарної імплантації.

«Наразі у черзі на операцію перебувають 170 дорослих та 149 дітей. З огляду на вчасне державне фінансування ми готові забезпечити всі заплановані операції до кінця року. Зниження курсу євро дозволило нам закупити імпланти за нижчими цінами», - зауважив директор Інституту.

Заступник Міністра наголосив на важливості негайного вирішення низки проблемних питань у сфері кохлеарної імплантації, з огляду на те, що цього року вдалося заощадити на програмі 44 млн гривень.

Зі свого боку представники Інституту визначили, що найбільш актуальними потребами є придбання апаратури для діагностики слуху, сучасних аудіометрів та медикаментів для забезпечення оперативних втручань.

Окрім того, було обговорено проект із запровадження системи реабілітаційних занять з дітьми після операційного втручання, а також – створення в Інституті відділу кохлеарної  імплантації. За підсумками зустрічі прийнято рішення затвердити перелік закупівель і надати його до Мінфіну.

Участь у зустрічі взяли Віце-президент НАМН України, директор ДУ «Інститут отоларингології імені проф. О.С. Коломійченка НАМН України» Дмитро Заболотний, заступник директора Інституту з економічних питань Ірина Рибанюк, головний бухгалтер Інституту Галина Савченко, уповноважена особа ГО «Українська асоціація носіїв кохлеарних імплантів» Максим Терьошин та начальник відділу фінансів реформи охорони здоров'я Мінфіну України Анжела Купліванчук.