Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Мінфін і PwC в Україні домовились про співпрацю у межах підготовки роз’яснень щодо особливостей звітування згідно з Угодою FATCA та впровадження CRS

Між Міністерством фінансів та PwC в Україні підписано Меморандум про співпрацю у межах підготовки роз’яснень щодо особливостей звітування про фінансові рахунки згідно з Угодою FATCA та впровадження у національне законодавство України положень міжнародного Стандарту обміну інформацією CRS.

«Запровадження процесу обміну інформації в межах Угоди FATCA для України є надто відповідальним та важливим кроком на шляху запроваження автоматичного обміну інформацією, в тому числі в подальшому і в межах Стандарту CRS» - прокоментувала цей крок заступниця Міністра фінансів Світлана Воробей.

Вячеслав Власов, партнер, лідер практики Оподаткування та юридичних послуг PwC в Україні, переконаний, що ця співпраця дозволить внести ясність у неоднозначні питання FATCA, полегшити виконання вимог FATCA та CRS фінансовими агентами й підвищити рівень довіри між усіма учасниками процесу автоматичного обміну податковою інформацією.

Першочерговими та пріоритетними напрямками співпраці є:

• підготовка переліку питань щодо FATCA, що потребують опрацювання та роз’яснення контролюючим органом, підготовка та обговорення можливих позицій щодо кожного з питань;

• аналіз та оприлюднення позиції щодо питань, які стосуються імплементації та виконання вимог FATCA;

• оцінка варіантів імплементації CRS та підтримка питань, пов’язаних із цим;

• допомога у розробці підходів, які Мінфін планує рекомендувати українським фінансовим установам, залученим до автоматичного обміну податковою інформацією.

За результатами зустрічі учасники одразу домовились про створення робочої групи з залученням фахівців та бізнесу, аби напрацювати рекомендації щодо практичного застосування положень Угоди FATCA.

Довідково:

Порядок заповнення і подання фінансовими агентами звіту про підзвітні рахунки відповідно до Угоди між Урядом України та Урядом Сполучених штатів Америки для поліпшення виконання податкових правил застосування Закону США «Про податкові вимоги до іноземних рахунків» (FATCA)» затверджений наказом Міністерства фінансів України від 12 серпня 2020 року № 496, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 20 серпня 2020 року за № 810/35093.

Відповідно до зазначеного Порядку заповнення і подання фінансовими агентами звіту про підзвітні рахунки згідно      з      Угодою      FATCA фінансові агенти подають звіти до ДПС через Міжнародну службу  обміну даними (МСОД – платформа IDES).

Більш детальна інформація - за посиланням