Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Мінфін: Понад 9 тис. митників пройдуть тестування з кваліфікації та благонадійності

Сьогодні, 20 квітня, розпочалось тестування посадових осіб Держмитслужби з питань кваліфікації та благонадійності у всіх регіонах України.

«У процесі трансформації митниці багато уваги приділяється її діджиталізації та технічному оснащенню. Водночас не менш важливим є високий рівень професіоналізму та доброчесності співробітників Держмитслужби, що є візитівкою держави перед українським та міжнародним бізнесом. Довіра бізнесу до митниці є основним критерієм успішної реалізації реформи.

Реформування Держмитслужби – це, передусім, побудова ефективної моделі здійснення заходів державної митної політики, впровадження кращих світових практик, удосконалення і спрощення існуючих процедур, налагодження процесів інституціонального оновлення та розвитку», – наголошує заступник Міністра фінансів України з питань європейської інтеграції Юрій Драганчук.

Тестування посадових осіб митних органів – це один із ключових етапів кадрової складової реформи Держмитслужби. Кожен зі співробітників територіальних органів митниці впродовж одного дня пройде три тести:

  • на рівень знань митного та антикорупційного законодавства;
  • на загальні здібності (зокрема, абстрактне, числове, вербальне мислення);
  • тестування на благонадійність.

Заплановано, що сьогодні відбудеться тестування понад 900 митників – це 10% від кількості тих, хто має пройти тести. У перший день найбільша кількість митників буде протестована на Київській та Одеській митницях.

Загалом пройти тестування мають більше 9 тис. працівників митниці. Тривалість тестування для кожного з територіальних органів Держмитслужби залежатиме від кількості посадових осіб та технічних можливостей.

Відповідальність за прозорість та неупередженість проходження тестування на місцях нестимуть відповідні регіональні комісії, члени яких попередньо успішно пройшли тестування на благонадійність.

Також до моніторингу процесу тестування залучені незалежні спостерігачі: представники міжнародних організацій та проектів міжнародної технічної допомоги, які мають можливість працювати у офлайн і онлайн режимах.

Важливо зазначити, що результати тестування будуть враховані при визначенні посади для переведення до єдиної юридичної особи Держмитслужби відповідного державного службовця у встановленому законом порядку. 

Експертну й організаційну підтримку в реалізації проекту надають Національне агентство України з питань державної служби, Посольство США та Представництво Міжнародної Організації з Міграції в Україні, також експерти Консультативної місії Європейського Союзу в Україні (EUAM), Програма Європейського Союзу з підтримки управління державними фінансами в Україні (EU4PFM), Команди підтримки реформ при Міністерстві фінансів України та Державній митній службі України.

Тестування відбуватиметься із суворим дотриманням всіх протиепідемічних заходів.