Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Мінфін продовжує діалог з бізнесом щодо дизайну податкових змін для забезпечення потреб Сил оборони

Міністерство фінансів України продовжує відкритий та конструктивний діалог з представниками бізнес-асоціацій з різних галузей економіки щодо дизайну податкових змін на період дії воєнного стану.  

Сьогодні заступниця Міністра фінансів Світлана Воробей обговорила з представниками Нафтогазової асоціації України та ПАТ “Укрнафта” урядові пропозиції щодо наповнення державного бюджету за рахунок податків, а також додаткові джерела для фінансування потреб сектору безпеки та оборони. Сторони дійшли згоди щодо необхідності проведення додаткових розрахунків для визначення розміру авансового внеску з податку на прибуток для платників, які здійснюють діяльність з роздрібної торгівлі пальним.

Минулого тижня відбулися зустрічі з представниками Української ради бізнесу, Всеукраїнської аграрної ради, Українського клубу аграрного бізнесу, Американської торгівельної палати в Україні, Європейської бізнес асоціації, ГО «Ювеліри України» та Союзу ювелірів України. 

Світлана Воробей наголосила, що військові видатки покриваються виключно за рахунок внутрішніх надходжень та запозичень. Усі можливості оперативно забезпечити додаткові потреби воєнного держбюджету без перегляду податків вже вичерпано. Тому Мінфіном запропоновано ряд заходів для забезпечення додаткової потреби Сил оборони у розмірі 500 млрд грн. Три чверті від вказаної суми пропонується забезпечити за рахунок заходів, які не стосуються підвищення податків. І лише одну чверть — за рахунок перегляду військового збору, ставок акцизів та інших податкових платежів, які мають забезпечити надходження до держбюджету у розмірі 138,7 млрд грн до кінця 2024 року та 340 млрд грн у 2025 році. 

Обговорення відбулись за участю представників Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики. Серед іншого, обговорили можливість заміни 1% податку з обороту для бізнесу на ПДВ та наголосили на тому, що всі ухвалені податкові зміни діятимуть лише на період дії воєнного стану.