Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Мінфін: У держбюджеті 2022 року на фінансування науки передбачено на 2,1 млрд грн більше порівняно з 2021 роком

У прийнятому держбюджеті на 2022 рік загальний обсяг видатків державного бюджету на наукову і науково-технічну діяльність становить 14,3 млрд гривень. Це більше на 2,1 млрд грн ніж у 2021 році (17,2 % росту до 2021 року).

«Готуючи бюджет на наступний рік, команда Мінфіну намагалась ресурсно підтримати актуальні дослідження, які мають новизну як для української, так і світової науки. У держбюджеті на 2022 рік видатки для забезпечення діяльності Національного фонду досліджень України та надання ним грантової підтримки передбачені в обсязі 834 млн грн, що становить 7,6 % загального обсягу фінансової підтримки наукової діяльності», ‒ про це наголосив заступник Міністра фінансів Роман Єрмоличев у своїй колонці для «Економічної правди».

За його словами, для підтримки проведення наукових досліджень науковими установами у проекті державного бюджету Національній академії наук України враховані видатки у розмірі 567 млн гривень.

«Україна демонструє світові, що має неабиякий науковий потенціал і готова конкурувати з іншими країнами щодо наукових розвідок. Тому ми підтримали ініціативу Президента України В. Зеленського щодо розвитку повноцінних сучасних океанографічних досліджень українськими науковцями. Видатки в обсязі 331 млн грн будуть спрямовані на забезпечення відновлення океанського науково-дослідного флоту Прапора України, покращення логістичного забезпечення українських антарктичних експедицій, зміцнення позиції та посилення ролі України в міжнародних організаціях Системи Договору про Антарктику», ‒ зазначив заступник Міністра фінансів.

Також Роман Єрмоличев додав, що підтримано ініціативу Президента України Володимира Зеленського щодо розвитку наукової інфраструктури Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського. На ці потреби в Державному бюджеті України на 2022 рік для Національної академії наук передбачено 190 млн гривень.