Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Мінфін: Україна стала на крок ближче до запровадження CRS Стандарту

Уряд схвалив проект листа на адресу Глобального форуму Організації економічного співробітництва та розвитку стосовно наміру Уряду України впровадити міжнародний стандарт щодо  автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки в податкових цілях (далі − CRS Стандарт).

Вираження Урядом України наміру впроваджувати CRS Стандарт дозволить посилити імідж України як передбачуваного партнера, що прагне впроваджувати найкращі стандарти та боротися із розмиванням бази оподаткування та виведенням прибутку з-під оподаткування. Крім того, цей лист офіційно започаткує процес впровадження CRS Стандарту в Україні.

Запровадження CRS Стандарту створить умови для приєднання України до ефективної міжнародної системи обміну податковою інформацією шляхом приєднання до Багатосторонньої угоди між компетентними органами щодо автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки.

Це дозволить:

  • забезпечити більш прозоре податкове середовище та сприятиме протидії використанню схем агресивного податкового планування;
  •  підвищити рівень дотримання вимог податкового законодавства платниками податків;
  • запобігти ухиленню від сплати податків.

За даними ОЕСР, у 2019 році 100 податкових адміністрацій здійснили обмін інформацією про 84 млн фінансових рахунків, на яких знаходились активи на суму близько 10 трлн євро. З кожним роком міжнародна мережа автоматичного обміну розширюється – у 2020 році обмін здійснило 105 країн, а у 2021 році ще 4 країни здійснять свій перший обмін. Україна планує здійснити перші обміни інформацією у вересні 2023 року за звітний 2022 рік.