Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Міністр фінансів України зустрівся з Міністром фінансів Швейцарської Конфедерації

Міністр фінансів України Сергій Марченко провів онлайн-зустріч із Міністром фінансів Швейцарської Конфедерації Улі Маурером. 

Сергій Марченко висловив подяку Уряду Швейцарії за підтримку України, зокрема за впровадження санкцій проти юридичних та фізичних осіб росії, незважаючи на історично усталений нейтральний статус Швейцарії. На сьогодні, швейцарський список підсанкційних осіб повністю відповідає санкційній політиці ЄС. 

Окремо, Міністр фінансів України звернув увагу на наявність значних російських фінансових активів в банках Швейцарії та звернувся з проханням застосувати до них санкційні заходи. 

“Критично важливо, аби росія не мала шляхів для уникнення санкцій, особливо у банківському секторі. Санкції проти росії мають бути посилені”, - наголосив Сергій Марченко. 

Сторони обговорили потенційну фінансову допомогу Україні. 

Міністр фінансів України зазначив, що українська влада вже зараз починає думати про відбудову країни після перемоги у війні. Тому учасники зустрічі обговорили можливість приєднання Швейцарської Конфедерації до Трастового фонду з надання фінансової допомоги нашій державі, який створено під егідою Світового банку.

Також Сергій Марченко наголосив на важливості закриття доступу до ресурсів Європейського банку реконструкції та розвитку для росії та білорусі. Швейцарська сторона повідомила, що офіційно підтримає таке рішення.

Сторони домовились про продовження стратегічної співпраці між міністерствами та урядами двох країн.