Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Ольга Зикова: Країна в умовах війни, що впроваджує реформи, викликає ще більшу довіру у партнерів

Заступниця Міністра фінансів України Ольга Зикова взяла участь у панельній дискусії на тему “Лондонська конференція з відновлення: чи будуть проекти і гроші?”, за організацією Центра економічної стратегії (ЦЕС).

Заступниця Міністра фінансів розповіла про передумови залучення фінансування на відновлення України від міжнародних партнерів, зобов’язання щодо надання коштів від міжнародних фінансових установ та країн-донорів, а також необхідність подальшого проведення реформ в Україні.

“Основою відновлення та передумовою залучення відповідного міжнародного фінансування є збереження макрофінансової стабільності. Чим більше у Уряду України буде впевненості у можливостях профінансувати дефіцит державного бюджету, тим більше фокусу уваги буде спрямовано на роботу з донорами щодо відновлення України та на імплементацію відповідних проектів”, - зазначила Ольга Зикова.

Заступниця Міністра фінансів України зазначила, що на 2023 рік від міжнародних партнерів та фінансових організацій отримані запевнення щодо надання прямої бюджетної підтримки Україні в розмірі 42,5 млрд доларів США. Станом на зараз, до держбюджету надійшла міжнародна фінансова допомога в розмірі понад 23,6 млрд доларів США від початку 2023 року. Гранти складають близько 31% від зазначеної суми.

“Найбільшими донорами України цьогоріч є Сполучені Штати, Європейський Союз, Міжнародний валютний фонд та Японія. Однак, надходження коштів не є безумовним. Програми від міжнародних донорів вкрай важливі для України, як і виконання їх умов, зокрема, впровадження реформ в Україні. Слід розуміти, що країна в умовах війни, яка впроваджує реформи, викликає ще більшу довіру у партнерів і дає фундамент для планування подальших проектів, в тому числі - проектів з відновлення”, - зауважила заступниця Міністра фінансів України під час промови.

Ольга Зикова підкреслила готовність та бажання міжнародних партнерів продовжувати підтримувати Україну, які спираються на високу оцінку можливостей та дій Уряду України в сфері реформування, навіть під час повномасштабної війни.

Заступниця Міністра фінансів зазначила, що переорієнтування партнерів з короткострокової на середньо- та довгострокову підтримку дає можливість Уряду України мати ширший горизонт планування - як для відновлення, так і для впровадження необхідних реформ:

“Позитивною зміною, порівняно з 2022 роком, є зміна підходу партнерів до перспективи підтримки нашої країни - донори все більше починають мислити і діяти категоріями середньо- та довгострокової підтримки. Підтвердженням цьому є чотирирічна програма розширеного фінансування для України від МВФ, трирічний план Сполученого Королівства по наданню Україні гарантій на суму 3 млрд доларів США і п’ятирічний пакет допомоги від Норвегії розміром 7,3 млрд доларів США. Також, Світовий банк спільно з Урядом розробляє рамкові угоди та проекти із залученням фінансування від міжнародних партнерів на кількарічну перспективу.”

“У цьому контексті, ключовою ініціативою, оголошеною під час Конференції, став план ЄС започаткувати нову багаторічну програму допомоги України на 2024-2027 рр. (т. зв. Український Фонд - Ukraine Facility) в розмірі 50 млрд євро на покриття дефіциту бюджету, відновлення та інвестиції. Джерела Ukraine Facility включають в себе грантові кошти ЄС, кредити, а також надходження від заморожених активів росії”, - зазначила заступниця Міністра фінансів під час промови.

Ольга Зикова також наголосила, що Фонд буде містити три основоположні складові: фінансову підтримку у вигляді безповоротної та кредитної підтримки України; інвестиційну рамку, призначену для залучення приватних та державних інвестицій у реконструкцію України; технічну допомогу і допоміжні заходи, включаючи мобілізацію експертної допомоги з питань реформ. 

“Уряд України, спільно з Європейською Комісією, розробить План з відновлення, що буде охоплювати бачення України щодо відновлення, реконструкції та реформ. По суті, цей стратегічний документ стане всеосяжною рамкою для реформ та інвестицій”, - повідомила Ольга Зикова під час панельної дискусії.

Заступниця Міністра фінансів зазначила, що під час Конференції з відновлення України були також озвучені зобов’язання від Сполучених Штатів, Німеччини, Франції, Канади, Швейцарії, Світового банку, Європейського інвестиційного банку та Європейського банку реконструкції та розвитку.

Довідково

21-22 червня в Лондоні відбулась Конференція з відновлення України (Ukraine Recovery Conference - URC-2023). У події взяли участь офіційні представники 61 країни світу, 33 міжнародних організацій, понад 400 представників приватного сектору та 130 учасників від громадських організацій. Конференція URC ґрунтувалася на зобов’язаннях, узгоджених в 2022 році в Лугано та зосередилася на реалізації швидкого відновлення України, а також опрацюванні механізмів підтримки приватного сектору, зокрема шляхом створення сприятливих умов для залучення приватних інвестицій.