Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Ольга Зикова взяла участь у міжнародній конференції з питань відновлення України

В середу, 30 листопада, заступниця Міністра фінансів України Ольга Зикова взяла участь у міжнародній конференції, присвяченій обговоренню ролі приватного сектору у відновленні та відбудові України.

Подія відбулась за підтримки Уряду Сполученого Королівства та Центру стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS). Під час панельної дискусії обговорювались питання посилення стійкості приватного сектору в Україні.

“Український бізнес стикається з проблемами невизначеності в умовах війни, недостатності ліквідності, зменшення кількості споживачів на внутрішньому ринку. Серед інших шоків, викликаних російською агресією, – це втрати матеріальних ресурсів, нестача кадрів, проблеми з логістикою, звуження каналів постачання імпортних комплектуючих тощо. Загалом, ключові два проблемні аспекти - це доступ до ринку та доступ до капіталу. Так, ми не можемо подолати проблему невизначеності розвитку подій, оскільки її створює лише несправедливо розв’язана росією війна проти України. Те, що ми можемо зробити і робимо – це допомогти бізнесу отримати доступ до фінансування”, - наголосила під час виступу Ольга Зикова.

Також вона зазначила, що Уряд України має обмежені можливості в умовах повномасштабної війни, тому вже зараз український бізнес потребує фокусу уваги від наших міжнародних партнерів, зокрема, Міжнародної фінансової корпорації (IFC), Багатостороннього агентства з гарантування інвестицій (MIGA) та інших фінансових організацій.

Під час виступу, заступниця Міністра фінансів зазначила, що зараз продовжують надаватись Державні гарантії на портфельній основі - зокрема, у жовтні цього року було укладено 976 кредитних договорів на загальну суму 4,834 млрд грн. Найбільшим попитом на такі кредити користуються підприємці у сферах сільського господарства, торгівлі та переробної промисловості.

Також за період воєнного стану в Україні, в рамках держпрограми “Доступні кредити 5-7-9%” вже було укладено 15 962 кредитних договорів на загальну суму 66,78 млрд грн. Нещодавно Уряд розширив програму доступних кредитів компаніям, зруйнованим внаслідок бойових дій - підприємці зможуть отримати кредит на відновлення виробництва під 9% на термін до 5 років на суму до 60 млн грн.