Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Перший заступник Міністра фінансів Оксана Маркарова підвела підсумки роботи порталу Є-Дата у 2016 році та розповіла про подальші кроки реформи відкритості публічних фінансів

Вчора під час круглого столу «Два роки закону «Про відкритість використання публічних коштів». Що далі?» Перший заступник Міністра фінансів Оксана Маркарова підвела підсумки роботи порталу Є-Дата у 2016 році. На сьогодні це найбільша відкрита база даних з публічних фінансів в Україні, де зареєстровано 15 млн трансакцій Казначейства, 44 млн договорів, актів та звітів і 100 млн запитів по сервісу АРІ.

Як повідомила Оксана Маркарова, у 2016 році 47% розпорядників бюджетних коштів звітували на порталі і 22% державних підприємств створили кабінети. Реєстрація нових кабінетів знизилась у другому півріччі 2016 року на 80%. А це означає, що інші розпорядники коштів, які не зареєструвались на порталі використання публічних коштів e-data.gov.ua, порушують Закон «Про відкритість використання публічних коштів».

За словами Першого заступника Міністра фінансів, причинами неповного виконання закону є складність притягнення до відповідальності за непублікацію інформації та слабка інституційна спроможність деяких розпорядників коштів. Тож Міністерство фінансів докладає зусиль для вирішення ситуації з порушенням Закону і забезпечення повноцінного функціонування порталу «Є-Дата».

«У 2017 році наше головне завдання – збільшити рівень реєстрації та наповнення порталу Є-Дата», - зазначила Оксана Маркарова.

В обговоренні також взяли участь народні депутати, представники Офісу Уповноваженого з прав людини, Генеральної прокуратури, Державної аудиторської служби, експерти ініціативи Реанімаційний пакет реформ та інші.

За підсумками круглого столу було прийнято рішення продовжити спільну роботу над оптимізацією Закону «Про відкритість використання публічних коштів» в рамках тристоронньої парламентсько-урядово-експертної групи.

Презентація