Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Портал «Є-Data» розширює можливості для контролю за публічними фінансами

30 березня команда проекту «Є-Дата» провела круглий стіл «Громадський контроль за бюджетними коштами: унікальні можливості порталу «Є-Data», за участю близько 50 представників громадських організацій та ЗМІ, де презентували інтерфейс АРІ - революційну можливість порталу www.e-data.gov.ua для пошуку інформації про публічні кошти та контролю за їх витратами.

Міністерство фінансів України продовжує впроваджувати революційну IТ-платформу, портал «Є-Data», яка дозволяє зробити використання державних коштів прозорим, задовольняє інтерес та право громадськості на оперативне отримання достовірної інформації щодо державних транзакцій, а також є інструментом для боротьби з корупцією, адже тепер кожен громадянин може легко та безкоштовно відслідковувати платежі всіх державних органів та підприємств, адресата державних коштів, їх призначення та суми в режимі реального часу.

Під час круглого столу відбулася презентація другого в Україні відкритого API — революційної можливості для роботи з інформацією про публічні кошти. За словами IT-архітектора проекту Є-Data Юрія Філатова, існує два способи доступу до бази даних порталу: перший - використання API, другий — використання пошуку за трансакціями та вивантаження отриманих результатів в ручному режимі. «Реалізація на порталі Є-Data інтерфейсу API (програмування додатків або прикладного програмування) дає користувачам унікальну можливість автоматизованого системного контролю за витратами публічних коштів», — зазначив Юрій Філатов.

За словами Олександра Щелокова, керівника проекту Є-Data, на сьогодні офіційний потал публічних фінансів України — найбільша в країні база даних про рух коштів, яка вже налічує 17 млн трансакцій, а також близько 3,3 млн. звітів, договорів та актів, укладених розпорядниками бюджетних коштів різних рівнів. Щоденно портал відвідує близько 35 тис. осіб. «На сьогоднішній день портал Є-Datа є безпрецедентно відкритою системою. Жодна країна в Європі не розкриває всі свої видатки щоденно», — зазначив Олександр Щелоков.

Практичним досвідом роботи з порталом Є-Data поділились громадські активісти та журналісти. За їхніми словами, вже зараз загроза публічного розголосу про зловживання чиновників є серйозним фактором боротьби з корупцією.
Відео з круглого столу доступне за посиланням https://goo.gl/MYNjBC

Круглий стіл був організований Інститутом бюджету та соціально-економічних досліджень, що реалізує проект «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-II) впровадження» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), за підтримки Міністерства фінансів України.

https://confluence.spending.gov.ua/display/ds/API