Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Представники Мінфіну та Світового банку обговорили подальші кроки співпраці

Сьогодні 18 травня 2021 року відбулася зустріч Міністра фінансів Сергія Марченка з Регіональним директором Світового банку у справах Білорусі, Молдови та України Арупом Банерджі. 

Під час зустрічі сторони обговорили додаткове фінансування на боротьбу з пандемією, позику на політику розвитку у сфері економічного відновлення, угоду щодо удосконалення вищої освіти в Україні та інші проекти, які реалізуються за кредитні кошти Міжнародного банку реконструкції та розвитку (МБРР). 

Сергій Марченко подякував представникам МБРР за підтримку, яку Банк надає для України та наголосив на важливості участі Світового банку у процесі реформ, спрямованих на модернізацію національної економіки, зокрема підтримку системи соціального захисту, охорони здоров’я, а також підтримки розвитку транспортної галузі в України.

Слід відмітити, що станом на 1 квітня 2021 р. на стадії реалізації знаходиться 12 інвестиційних проектів та 1 системний проект на суму 3 188,04 млн дол. США вибірка коштів за якими склала 1 751, 84 млн дол. США. Вибірка коштів в рамках портфелю МБРР порівняно із іншими МФО є найбільшою. У порівнянні з 2017 роком вибірка коштів позик МБРР (106,33 млн дол. США) збільшилась у 6,5 рази та у 2020 році склала 693,55 млн дол. США. 

У ході зустрічі  учасники обговорили стан виконання Україною умов “Позики на політику розвитку у сфері економічного відновлення» (DPL). Однією з вимог для отримання позики є ухвалення законопроекту №2195, який запустить процес продажу земельних ділянок і здачу їх в оренду. Такий законопроект сьогодні було ухвалено на засіданні Верховної Ради.

Крім того,  під час зустрічі учасники розглянули низку діючих проектів, стан їх реалізації, а також їх подальше впровадження та можливе продовження. Зокрема, сторони обговорили угоду «Екстрене реагування на COVID-19 та вакцинація в Україні», що передбачає виділення України 90 млн дол США в рамках глобальної ініціативи COVAX. Проект дозволить вакцинувати 2 млн українців і досягти першочергової цілі охоплення щонайменше 20% осіб, що пройшли повну вакцинацію проти COVID-19.

Також сторони поспілкувалися про розробку нової стратегії Світового банку Country Partnership Strategy, яка має на меті досягнення країною стійкого економічного відновлення та зростання. Аруп Банерджі зазначив, що в стратегію України варто включити розвиток транспортної системи, енергетичної та аграрної сфер. Наразі Міністерством фінансів опрацьовується проект оновленого звіту проведеної Світовим банком системної діагностики країни, що містить пріоритети та стратегічні напрямки взаємодії майбутньої Програми  партнерства Банку з Україною.

Окрім того, учасники зустрічі погодились з необхідністю фінансування в удосконалення вищої освіти в Україні і надання Світовим банком технічної допомоги та експертизи в контексті проведення пенсійної реформи.

За результатами зустрічі були досягнуті домовленості про подальшу співпрацю щодо спільного фінансування вже існуючих та нових проектів.

«Постійний та системний перегляд стану впровадження проектів сприяє підвищенню ефективності співпраці України з МБРР та ефективнішому використанню коштів, які надає Світовий банк. Я впевнений, що таке партнерство буде продовжуватися і надалі задля проведення дієвих реформ у нашій країні», - підсумував Міністр фінансів.