Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Проєкт держбюджету – 2025: у Мінфіні обговорили пропозиції профспілок і роботодавців

11 вересня під головуванням Першого заступника Міністра фінансів Дениса Улютіна і заступника Міністра фінансів Романа Єрмоличева відбулася онлайн-зустріч щодо обговорення пропозицій профспілок до проєкту Державного бюджету України на 2025 рік.

В обговоренні взяли участь представники профспілок та роботодавців, зокрема Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні (СПО профспілок) і Спільного представницького органу сторони роботодавців на національному рівні (СПО роботодавців), а також фахівці Мінфіну, Мінсоцполітики та Мінекономіки.

«Під час розробки Держбюджету на 2025 рік враховано основні прогнозні показники, закладені в Бюджетній декларації на 2025–2027 роки. Збереження рівня основних показників кінця 2024 року економічно обґрунтовано, зокрема простежується позитивний тренд поступового підвищення показників бюджету і зменшення його дефіциту, а також, по факту, рівень інфляції виявився значно нижчим прогнозованого. Водночас важливо пам’ятати, що бюджет, особливо під час війни, має стати збалансованим документом, що має забезпечити покриття всіх основних видатків, передусім спрямованих на посилення обороноздатності країни, відновлення критичної інфраструктури та видатків соціальної сфери», – підкреслив Денис Улютін.

Окрім того, Денис Улютін повідомив, що Уряд впроваджує реформу управління публічними інвестиціями відповідно до Дорожньої карти і Плану заходів, розроблених Мінфіном. У рамках реформи передбачається схвалення Стратегічною інвестиційною радою Єдиного проєктного портфелю здійснення публічних інвестицій, яким будуть визначені пріоритетні галузі для фінансування з боку держави та наших міжнародних партнерів.

Під час зустрічі учасники розглянули можливості щодо джерел наповнення держбюджету, зокрема наголосили на необхідності подальшої підтримки міжнародних партнерів і зміни підходів до оподаткування.

Також обговорювались питання підтримки вугільної, переробної та машинобудівної промисловості, можливості підвищення базових соціальних стандартів і гарантій. Так, ішлось про фінансування заробітної плати освітян, оплати праці в системі охорони здоров’я, проблеми кадрового забезпечення різних сфер тощо.

Заступник Міністра фінансів Роман Єрмоличев зазначив, що у проєкті Державного бюджету на 2025 рік передбачено належні, наскільки це можливо в умовах воєнного стану, видатки на підтримку охорони здоров’я та освіти, а також звернув увагу на важливість удосконалення організації фінансування в системі охорони здоров’я й освіти, щоб якісна медична допомога доходила до кожного пацієнта, а здобувачі освіти мали якісні й доступні освітні послуги.

«Виклики, що стоять перед Україною у воєнний час, вимагають від усіх учасників бюджетного процесу виваженого підходу до фінансового ресурсу. Це дозволить посилити обороноздатність країни у протистоянні агресору, підтримати інфраструктуру та її відновлення, а також виконати соціальні зобов’язання держави перед громадянами. Водночас очікуємо залучення всіх заінтересованих осіб до прийняття виважених, але вкрай потрібних рішень пошуку ресурсу всередині. Адже часто вирішення певної проблеми залежить не від нестачі коштів, а від необхідності ухвалювати правильні рішення в частині ефективного використання державних коштів», –  наголосив Роман Єрмоличев.

Учасники зустрічі погодились із позицією, що проєкт бюджету на наступний рік має бути розроблено з дотриманням принципу суворої економії та пріоритетності видатків на безпеку та оборону країни, відновлення та захисті критичної інфраструктури, а головне – наближення перемоги України та її подальшої відбудови.