Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Процес об’єднання територіальних громад затягнувся, - замМіністра Сергій Марченко

Процес об’єднання територіальних громад дещо затягнувся. Про це зазначив заступник Міністра фінансів Сергій Марченко в інтерв’ю виданню “Укрінформ”.

Завдяки процесу добровільного об’єднання територіальних громад (ОТГ) у 2015-2017 рр. більше 3 100 місцевих бюджетів було укрупнено в 665 бюджетів об’єднаних територіальних громад, які перейшли на прямі взаємовідносини з держбюджетом та безпосередньо отримують міжбюджетні трансферти.

За словами Сергія Марченка, фактично Мінфін зараз живе на дві бюджетні системи — децентралізовану для ОТГ і централізовану для інших. На жаль, існують деякі проблеми навіть у тих, хто об’єднався. За даними Мінфіну, неподаткоспроможними на сьогодні є 35-50% ОТГ. Це відбувається через те, що попри заплановану кількість сіл об’єднується їх значно менше. Тому ресурсів для синергії, як і раніше, у них не вистачає. Тож в результаті державі доводиться витрачати по кілька мільярдів гривень на вирівнювання цієї диспропорції.

Таким чином, на четвертому році впровадження реформи фінансова децентралізація має і плюси, і мінуси. Плюси в тому, що підвищуються можливості місцевої влади. У 2017 році надходження місцевих бюджетів склали 192 млрд грн, відмічається близько 25%-й приріст коштів в ОТГ за перший квартал 2018 року. Водночас, мінус полягає в тому, що процес об’єднання залишається абсолютно хаотичним і непрогнозованим у часі, що відповідно забирає значний ресурс державного бюджету на утримання двох систем.

“Ми дали органам місцевого самоврядування потужний ресурс - податок на доходи фізичних осіб. Тепер питання в тому, як вони цим ресурсом скористаються. Ми хочемо, щоб громади розвивали ефективне господарювання на місцях. І з укріпленням фінансової спроможності несли частину загальної бюджетної відповідальності - за утримання інфраструктури, соціальних об’єктів тощо”, - додав С.Марченко.

Повний текст інтерв’ю читайте тут: http://bit.ly/2JfscKK