Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Російська федерація потрапила у «Чорний список ЄС» для цілей оподаткування

Міністерство фінансів України вітає рішення Ради Європейського Союзу з економічних та фінансових питань (ECOFIN) щодо включення російської федерації до списку  юрисдикцій, які «не співпрацюють з ЄС для цілей оподаткування» («Чорний список ЄС»).

Разом із рф у «Чорному списку ЄС»  знаходяться Американське Самоа, Ангілья, Багамські острови, Британські Віргінські острови, Коста-Ріка, Фіджі, Гуам, Маршаллові острови, Палау, Панама, Самоа, Тринідад і Тобаго, Острови Теркс і Кайкос, Віргінські острови США та Вануату.

Слід зазначити, що до «Чорного списку ЄС» потрапляють юрисдикції, які не виконали рекомендацій ЄС щодо податкової прозорості, справедливого оподаткування та мінімальних стандартів ОЕСР з протидії  розмиванню бази і виведенню прибутку з-під оподаткування (anti-BEPS).

Потрапляння юрисдикції до «Чорного списку ЄС» означає, що країни-члени ЄС можуть застосовувати податкові  та неподаткові «захисні заходи» в операціях з юрисдикціями із зазначеного списку.

До податкових «захисних заходів» відносяться:

- неможливість вирахування витрат, понесених у юрисдикції зі списку;

- правила контрольованої іноземної компанії (CFC), щоб обмежити штучне відстрочення сплати податків для офшорних підприємств,  підприємств із низькоподаткових юрисдикцій;

  - податок у джерела виплати (WHT), щоб усунути неналежне звільнення  від оподаткування або відшкодування;

- обмеження звільнення  від оподаткування дивідендів акціонерів.

В якості застосування неподаткових заходів свідчить той факт, що певні правила фінансування ЄС тепер прямо посилаються на список, а також кошти з деяких  фінансових інструментів ЄС не можуть спрямовуватися через підприємства в країнах зі списку.

Зазначимо, що Міністерство фінансів України також закликає Міжнародну групу з протидії відмиванню брудних грошей (Financial Action Task Force - FATF) виключити росію зі списку країн-членів FATF та внести її до чорного списку як юрисдикцію з високим рівнем ризику на пленарному засіданні та засіданнях робочих груп, які відбудуться в Парижі 20-24 лютого. 

Внесення країни до чорного списку вимагатиме від усіх країн світу, включаючи країни-члени FATF, застосовувати посилену належну обачність та впроваджувати контрзаходи для захисту міжнародної фінансової системи від постійних ризиків, які створює росія.

Довідково:

Рада з економічних та фінансових питань (ECOFIN), - це рада, спрямована на управління політикою Європейського Союзу в чотирьох важливих сферах, таких як економічна політика, оподаткування, регулювання та контроль за фінансовими послугами.