Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Сергій Марченко для Wall Street Journal: Підтримка міжнародних партнерів пришвидшує перемогу України

Без фінансової підтримки міжнародних партнерів війна росії проти України триватиме довше і завдасть більших економічних збитків. Про це сказав Міністр фінансів України Сергій Марченко в інтерв’ю для Wall Street Journal.

“Підтримка, яку ми сьогодні отримуємо, дає нам можливість перемогти у війні якомога швидше. Проте ми закликаємо Уряди дружніх країн та міжнародні організації пришвидшити надання обіцяної допомоги, щоб Україна змогла і надалі своєчасно забезпечувати всі першочергові видатки”, – зазначив Сергій Марченко. Гранти і кредити від партнерів також дозволять направити більше власних бюджетних коштів для фінансування військових потреб.

За словами Міністра фінансів, основним викликом перед фінансовою системою країни є суттєве збільшення видатків на оборону та, водночас, значне зменшення податкових надходжень через війну. Одним із інструментів збалансування бюджету є залучення додаткового фінансування.

“Зараз ми ведемо переговори з МВФ щодо нової кредитної програми, яка допоможе врівноважити фінансову систему і забезпечити достатнє фінансування бюджету в 2023 році”, – сказав Сергій Марченко. І додав, що це складний процес, оскільки війна ускладнює прогнозування потреб України. Багато чого залежить від того, як надалі буде розвиватись ситуація на фронті.

Міністр фінансів також зауважив, що сьогодні Уряд здійснює планування видатків з урахуванням можливої довготривалої війни. Пріоритетами державного бюджету на 2023 рік будуть фінансування армії, підтримка населення та збереження макрофінансової стабільності.