Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Сергій Марченко провів зустрічі з керівництвом МВФ

10 квітня, у рамках робочого візиту до США, де відбуваються Весняні збори Міжнародного валютного фонду та Групи Світового банку, Міністр фінансів України Сергій Марченко провів низку зустрічей з представниками МВФ. 

Зокрема з Директором Європейського департаменту МВФ Альфредом Каммером, Заступницею Директора Європейського департаменту МВФ Умою Рамакрішнан та Головою Місії МВФ в Україні Гевіном Греєм.

У зустрічі також взяли участь Заступниця Міністра фінансів Ольга Зикова, Урядовий уповноважений з питань управління державним боргом Юрій Буца, Заступник Міністра фінансів з питань європейської інтеграції Юрій Драганчук, а також представники НБУ.

На зустрічі з Директором Європейського департаменту МВФ Альфредом Каммером сторони обговорили вплив повномасштабного вторгнення на економічну та фінансову системи України, політики та заходи для подолання катастрофічних наслідків війни, а також виконання українською стороною структурних маяків у рамках нещодавно схваленої чотирирічної програми розширеного фінансування (Extended Fund Facility).

Сергій Марченко подякував за плідну співпрацю, у тому числі за фінансову підтримку Фонду обсягом у 5,4 млрд доларів США від початку повномасштабної війни, а також за сприяння у визначенні пріоритетних напрямів політик і реформування країни.

“Зокрема завдяки ефективній співпраці з Фондом, у тому числі фінансовій підтримці у поєднанні з впровадженням структурних реформ протягом останніх років, ми витривало проходимо економічні шоки і інші виклики війни. Ми маємо й надалі зміцнювати нашу економіку та фінансову систему, щоб продовжувати боротьбу, перемогти у цій війні та відбудувати нашу країну. У співпраці з МВФ ми сформували широкий спектр політик і заходів, які допоможуть обмежити руйнівні наслідки війни та створити основу для якісного економічного відновлення”, — зазначив під час зустрічі Сергій Марченко.

Серед ключових короткострокових напрямів реформ: зміцнення макрофінансової стабільності, структурна фіскальна політика, фіскальна прозорість та управління ризиками, посилення управління державними інвестиціями, дерегуляція економічної діяльності та покращення бізнес-клімату, посилення боротьби з корупцією, реформа енергетичного сектору.

У ході зустрічі з Заступницею Директора Європейського департаменту МВФ Умою Рамакрішнан та Головою Місії МВФ в Україні Гевіном Греєм, Сергій Марченко окреслив стан економіки країни. 

“Ми спостерігаємо поступове відновлення економіки України. Навіть в умовах активних бойових дій, системних обстрілів і пройдених блекаутів, внутрішній попит та податкові надходження збільшуються, порівняно з першими місяцями війни”, — зазначив Міністр фінансів України.

У цьому контексті, Сергій Марченко подякував міжнародним партнерам, зокрема МВФ, за допомогу у фінансуванні дефіциту бюджету 2023 року. У березні 2023 року Рада директорів Міжнародного валютного Фонду затвердила нову чотирирічну програму розширеного фінансування для України у розмірі 15,6 млрд дол. США. Перший транш у розмірі 2,7 млрд доларів США Україна отримала одразу після схвалення програми.