Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Сергій Марченко провів зустрічі з представниками Групи Світового банку

26 травня 2023 року, під час зборів групи країн-членів МВФ та Світового банку в Чорногорії, Міністр фінансів України Сергій Марченко зустрівся з Віце-Президенткою Світового банку у справах регіону Європи та Центральної Азії Антонеллою Бассані.

У зустрічі також взяли участь заступниця Міністра фінансів України Ольга Зикова та Урядовий уповноважений з питань управління державним боргом Юрій Буца.

Сторони обговорили вже існуючі та перспективні проекти, направлені на  відновлення України, згідно визначених пріоритетів в звіті “Друга швидка оцінка завданої шкоди та потреб на відновлення України” (RDNA2).

“Вдячний команді Світового банку за вагому підтримку України від початку повномасштабної війни. Зокрема, створення Цільового фонду багатьох донорів в рамках проекту PEACE in Ukraine надає змогу Уряду України своєчасно та у повному обсязі забезпечувати соціальні та гуманітарні видатки. Наразі ми налаштовані розпочинати процес відновлення України вже цьогоріч. Для Міністерства фінансів України безперечним пріоритетом є відповідальне, прозоре та підзвітне використання коштів донорів, адже довіра партнерів є основою нашої співпраці,” - зазначив Сергій Марченко.

Під час зустрічі сторони обговорили підготовку нових спільних системних проектів, що впроваджуватимуться у процесі відновлення України, а саме:

  • Проект реконструкції транспортної інфраструктури “RELINK” (585 млн доларів США);

  • Проект відновлення електроенергетичного сектору “Re-Power” (500 млн доларів США);

  • Проект підтримки системи охорони здоров’я “Heal Ukraine” (368 млн євро).

Наразі також відбуваються перемовини щодо нових проектів підтримки сільського господарства та виробників сільгосппродукції в Україні, а також проекту з відновлення пошкодженого та зруйнованого внаслідок війни житла.

Сергій Марченко наголосив, що створення Світовим банком Цільового фонду підтримки, відновлення, відбудови та реформування України (Ukraine Relief, Recovery, Reconstruction and Reform Trust Fund - URTF) відіграватиме важливу роль в процесі реконструкції. Це створить скоординований механізм фінансування та підтримки діяльності Уряду України, а також сприятиме плануванню та реалізації програми відбудови та реформ.

Також, під час зборів МВФ та Світового банку, Міністр фінансів України провів зустріч з представниками Міжнародної фінансової корпорації (IFC).

Сторони обговорили перспективи розширення співпраці між Україною та IFC у залученні фінансування на відбудову країни та підтримку українського бізнесу.

“Уряд України працює для покращення умов залучення приватних інвестицій, для створення “здорового” середовища, аби заохотити бізнес інвестувати. Успішне відновлення України потребуватиме багаторічної участі та міжнародної координації не лише з боку урядів країн-партнерів, але й у взаємодії з приватним сектором. Співпраця з Міжнародною фінансовою корпорацією має стати одним із інструментів для залучення коштів на відбудову країни”, - зазначив Сергій Марченко під час зустрічі.

Міністр фінансів України водночас зауважив, що зусилля Уряду України будуть максимально спрямовані на страхування військових ризиків для потенційних інвесторів, а також на розвиток державно-приватного партнерства та сприятимуть фінансуванню проектів підтримки малого і середнього бізнесу.

Довідково

Міністерство фінансів України публікує детальну інформацію про видатки державного бюджету 2022 року, які компенсували іноземні партнери у рамках проекту Світового Банку «Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні» (Public Expenditures for Administrative Capacity Endurance in Ukraine, PEACE in Ukraine). Метою проекту є часткова компенсація видатків державного бюджету, зокрема соціальних та гуманітарних, що не пов’язані зі сферою безпеки і оборони.