Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Сергій Марченко: ЄБРР залишається одним з найбільших інституційних інвесторів в Україні

Спільні інвестиційні проекти України та ЄБРР відкривають можливості до більш ефективної та системної співпраці. Завдяки злагодженій двосторонній співпраці за 2020 рік було укладено угоди в рамках 6 спільних інвестиційних проектів, для реалізації яких буде залучене довгострокове пільгове фінансування ЄБРР загальним обсягом 643,4 млн євро. Ці кошти, зокрема, будуть спрямовані на капітальний ремонт та будівництво автодоріг загальнодержавного значення, покращення якості надання поштових послуг населенню, забезпечення операційної ефективності видобутку природного газу, здійснення енергоефективних заходів, підтримку ліквідності ДП «Украерорух». 

Про це сьогодні, 4 лютого, зазначив Міністр фінансів Сергій Марченко під час онлайн-зустрічі з Керуючим директором ЄБРР у країнах Східної Європи та Кавказу Маттео Патроне.

«Ми цінуємо увесь спектр допомоги, яку надає Україні ЄБРР, починаючи від проектного фінансування у державному, приватному секторах та на регіональному рівні до підтримки у впровадженні різноманітних пріоритетних реформ у фінансовій, енергетичній, інфраструктурній та інших сферах», - зазначив Сергій Марченко.

Під час зустрічі сторони підвели підсумки співпраці України та ЄБРР за 2020 рік, а також обговорили подальші плани роботи на 2021 рік.

У ході обговорення питань Сергій Марченко подякував представникам ЄБРР за активну підтримку та допомогу в сфері розбудови та модернізації інфраструктури, зміцнення енергетичної безпеки через вдосконалення ефективного регуляторного середовища, а також у продовженні реформи корпоративного управління в компаніях державного сектору. 

Довідково: ЄБРР є одним з найбільших інституційних інвесторів в Україні. Станом на 01.01.21  сукупний обсяг виділеного Україні Банком фінансування становить 14,5  млрд євро в рамках 486 проектів (в державному, приватному, муніципальному секторах). Cтаном на 01.01.21 в державному секторі економіки на стадії реалізації знаходилось 8 спільних з ЄБРР проектів загальним обсягом позик – 1 701,0 млн євро. Обсяг використання коштів позик за цими проектами станом на 01.01.21 – 926,5 млн євро (54,5 % загальної суми), у т. ч. у 20 р. – 70,4  млн євро.

Наразі ЄБРР частину своєї діяльності спрямовує на заходи для протидії впливу пандемії, підтримки відновлення та забезпечення ліквідності існуючих клієнтів Банку.