Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Сергій Марченко зустрівся з Директоркою-розпорядницею МВФ Крісталіною Георгієвою

Сьогодні, 20 лютого, Сергій Марченко провів зустріч із Директоркою-розпорядницею МВФ Крісталіною Георгієвою, Директором Європейського департаменту МВФ Альфредом Каммером та членом Виконавчої ради МВФ Полом Гілберсом.

Від Мінфіну у зустрічі також взяли участь Перший заступник Міністра фінансів Денис Улютін, Заступниця Міністра фінансів Ольга Зикова, Заступник Міністра фінансів з питань європейської інтеграції Юрій Драганчук, Заступник Міністра фінансів Олександр Кава, Урядовий уповноважений з питань управління державним боргом Юрій Буца.

Сторони обговорили результати місії Фонду щодо перегляду Моніторингової програми із залученням Ради директорів, яка відбулась у Варшаві з 13 по 17 лютого, а також перспективи започаткування нової повноцінної програми співпраці за підтримки МВФ. 

Сергій Марченко привітав Крісталіну Георгієву з першим візитом до Києва та подякував за оперативну фінансову допомогу, надану Фондом після початку повномасштабної війни, а також за підтримку у проведенні важливих заходів та політик у податково-бюджетній і фінансовій сфері. 

“Уряд України високо цінує підтримку МВФ та внесок в економічний розвиток країни протягом багатьох років. В умовах війни партнерство з Фондом допомагає у збереженні фінансової стабільності, а також у системному впровадженні необхідних реформ та політик. На минулому тижні під час місії МВФ ми досягли домовленості на рівні експертів щодо перегляду Моніторингової програми із залученням Ради директорів Фонду. У цьому контексті ми розраховуємо на початок обговорення повноцінної програми за підтримки МВФ, що сприятиме забезпеченню пріоритетних, зокрема гуманітарних та соціальних, видатків бюджету у 2023 році.”, — зазначив Сергій Марченко.

У рамках Моніторингової програми із залученням Ради директорів Фонду українська сторона виконала всі погоджені з МВФ структурні маяки. Також  були вчасно досягнуті всі кількісні та індикативні цільові показники. Експерти МВФ дуже високо оцінили роботу органів української влади в рамках Моніторингової програми. 

У 2023 році потреба у додатковому зовнішньому фінансуванні для покриття дефіциту бюджету сягає 10 млрд доларів США. Сергій Марченко наголосив, що відкриття повноцінної довгострокової програми за підтримки МВФ сприятиме зменшенню дефіциту бюджету, підтриманню макроекономічної та фінансової стабільності. Окрім прямого залучення коштів від МВФ, це сприятиме мобілізації підтримки від інших донорів.

У ході зустрічі керівництво МВФ відзначило зусилля Уряду України зі збереження фінансової стійкості країни, високі результати виконання заходів, які були передбачені Моніторинговою програмою із залученням Ради директорів.