Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Сергій Марченко зустрівся з Міністром фінансів Нідерландів Сігрід Кааг

Сьогодні, 2 квітня, Міністр фінансів України Сергій Марченко зустрівся з Першим заступником прем'єр-міністра та Міністром фінансів Нідерландів Сігрід Кааг.

Сторони обговорили стан фінансової системи України, співпрацю з Міжнародним Валютним Фондом, повоєнне відновлення та відбудову, посилення санкцій проти рф.

“Вдячний Уряду та народу Нідерландів за вагому фінансову, військову та гуманітарну підтримку. Це дуже важливо для нас у боротьбі за перемогу над агресором”, — зазначив Сергій Марченко.

Міністр фінансів України окреслив стан економіки після більше, ніж року повномасштабної війни, наголосивши на тому, що країна адаптувалася до нових умов і зберегла стабільність, незважаючи на всі виклики: “Уряд України продовжує повноцінно функціонувати, надаючи всі основні та життєво важливі послуги населенню”. 

Сергій Марченко зазначив, що міжнародні партнери підтвердили наміри підтримати країну у фінансуванні дефіциту держбюджету поточного року. Зокрема важливим внеском у це стало нещодавнє рішення МВФ започаткувати нову чотирирічну програму розширеного фінансування (Extended Fund Facility - EFF) для України у розмірі 15,6 млрд доларів США.

Також Україна потребує значних ресурсів для відновлення країни. Згідно зі звітом Уряду України, Групи Світового банку, Європейської Комісії та ООН RDNA2, потреби України на реконструкцію та відновлення оцінюються приблизно в 411 млрд доларів США. 

Водночас у 2023 році Україні необхідно понад 14 млрд доларів США на реалізацію швидкого відновлення, зокрема відновлення енергетичної, житлової, критично важливої та соціальної інфраструктури, базових послуг для найбільш вразливих верств населення, розмінування та розвиток приватного сектору.

Міністр фінансів України зазначив, що розраховує на підтримку міжнародних партнерів у реалізації швидкого та масштабного відновлення. Нова Координаційна платформа за участі країн G7 та Європейської Комісії має стати надійним інструментом для мобілізації та координації необхідного фінансування.