Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Сергій Марченко провів зустрічі з Міністрами фінансів Нідерландів та Японії 

Під час робочого візиту до США, Міністр фінансів України Сергій Марченко провів ряд зустрічей з міністрами фінансів країн-партнерів. Зокрема з Віце-Прем’єр-міністеркою, Міністеркою фінансів Нідерландів Сігрід Кааг, Заступником Міністра фінансів Нідерландів Крістіаном Ребергеном та Міністром фінансів Японії Сюнʼіті Судзукі. 

У зустрічах також взяли участь Заступниця Міністра фінансів Ольга Зикова, Урядовий уповноважений з питань управління державним боргом Юрій Буца та Заступник Міністра фінансів з питань європейської інтеграції Юрій Драганчук.

Під час зустрічі з Міністеркою фінансів Нідерландів Сергій Марченко подякував Уряду Королівства Нідерланди за бюджетну підтримку цього року. 

«Щиро вдячний Уряду Нідерландів за підтримку України та надання 110 млн доларів США кредитних гарантій. Ці кошти допомогли забезпечити першочергові соціальні видатки держбюджету України під час військового стану. Так, зараз ми можемо забезпечити лише вкрай необхідні видатки, однак слід враховувати, що фінансування військових потреб ми забезпечуємо за рахунок власних надходжень», - зазначив Сергій Марченко.

Водночас Міністр фінансів України наголосив, що потреба у додатковому фінансуванні держбюджету зберігається. Дефіцит наступного року сягатиме 3,5 млрд доларів США щомісяця, тому є необхідність ритмічного надходження коштів до держбюджету України протягом 2023 року для усунення цього розриву. 

Нагадаємо, що Королівство Нідерланди надали Україні кредитні гарантії у розмірі 89 млн доларів США в рамках програми Світового банку «Додаткове фінансування позики на політику розвитку в умовах надзвичайної економічної ситуації». А також 21 млн доларів США у рамках Проекту «Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні» за підтримки Міжнародного банку реконструкції та розвитку та Міжнародної асоціації розвитку Україна.

Під час зустрічі з Міністром фінансів Японії Сюнʼіті Судзукі було окреслено фінансову ситуацію в Україні, потреби держбюджету на 2023 рік та на відновлення пошкодженої критичної інфраструктури України. Сергій Марченко також подякував за надання пільгового фінансування для подолання економічних наслідків війни. 

З початку повномасштабного вторгнення рф, Японія надала Україні кредит на пільгових умовах у розмірі 581 млн доларів США. Кошти були спрямовані до держбюджету України для фінансування першочергових соціальних та гуманітарних видатків. 

Міністр фінансів України зазначив, що за спільною оцінкою Уряду України, Світового банку та Європейською комісією, Україні потрібно 17 млрд доларів США для потреб швидкого відновлення інфраструктури. І Україна розраховує на підтримку іноземних партнерів.