Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Сергій Марченко зустрівся з заступником Державного секретаря США

17 травня 2023 року відбулась зустріч Міністра фінансів України Сергія Марченка та заступника Державного секретаря Сполучених Штатів Америки з питань управління і ресурсів Річарда Верми. В складі делегації від США були заступник Державного секретаря з питань економічного розвитку, енергетики і навколишнього середовища Хосе Фернандез та Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Бріджит Брінк.

З української сторони у зустрічі взяли участь заступник Міністра фінансів України Ольга Зикова та заступник Міністра фінансів України Олександр Кава.

Під час зустрічі сторони обговорили стан економіки України, прозорість використання наданої прямої бюджетної допомоги від США, співпрацю з МВФ в рамках програми розширеного фінансування (Extended Fund Facility - EFF), а також потреби на відновлення України, зокрема, в енергетичному секторі.

“Завдяки прямій бюджетній підтримці Сполучених Штатів, ми продовжуємо забезпечувати стійке державне управління в Україні та частково компенсувати соціальні й гуманітарні видатки держбюджету. Україна відповідально, прозоро та підзвітно використовує залучені кошти. Окрім нагальних соціальних потреб держбюджету, ми також зосереджуємо увагу наших партнерів на швидкому відновленні України, що має розпочатись вже цьогоріч”, - зазначив Міністр фінансів України.

Сергій Марченко акцентував увагу на тому, що Міністерство фінансів України спільно зі Світовим банком реалізує Проект PEACE in Ukraine та забезпечує прозорість залучення і використання коштів, наданих партнерами з розвитку. Спільно з компанією Делойт Консалтинг, яка реалізує проект USAID SOERA, Міністерство фінансів України здійснює моніторинг використання прямої бюджетної підтримки Уряду США, а з аудиторською компанією PriceWaterhouseCoopers Ukraine – перевірку за узгодженими процедурами з метою визначення  допустимих державних витрат, проведених Україною у 2022 році в рамках Проекту.

Під час зустрічі, сторони також обговорили економічну допомогу та план відновлення України, акцентуючи увагу на двох сферах допомоги США для потреб швидкого відновлення:

  • забезпечення безпеки енергетичної системи напередодні наступної зими, відновлення, децентралізація та запровадження “зелених” стандартів енергетичного сектору;

  • економічна допомога для сприяння торговельній переорієнтації України до ЄС, а також повернення економічного зростання після спаду на 30% в 2022 році.

Сергій Марченко також наголосив на необхідності створення сприятливих умов для залучення приватних інвестицій для розвитку економічного середовища в Україні:

“Наразі Уряд України працює над створенням “здорового” середовища для інвестицій приватного сектору. Це буде підкріплено належним урядуванням, верховенством права та зусиллями у боротьбі з корупцією. Україна зацікавлена в заохоченні приватних інвестиціях у сфери оборони, сільського господарства, ІТ, відновлюваної енергетики, видобутку і зберігання газу, логістики та будівництва. Наші зусилля будуть максимально спрямовані на страхування військових ризиків для потенційних інвесторів, розвиток державно-приватного партнерства, сприяння фінансуванню проектів підтримки малого та середнього бізнесу, які, в свою чергу, забезпечують велику кількість робочих місць”.