Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Сергій Марченко виступив на зустрічі фінансового блоку G7

22 грудня Сергій Марченко взяв участь у зустрічі міністрів фінансів та керівників центробанків країн G7, керівництва ЄС, МВФ і Світового Банку. Сесія була присвячена фінансовій та економічній ситуації в Україні в умовах повномасштабного вторгнення рф та злочинних обстрілів цивільної інфраструктури.

Виступаючи на сесії, Сергій Марченко подякував партнерам із G7 за безкомпромісну підтримку України у 2022 році. Фінансова та військова допомога, санкційний тиск на агресора – це те, що допомагає Україні підтримувати своїх громадян та гідно протистояти ворогу.

Окремо, Сергій Марченко подякував німецькому Міністру фінансів Німеччини Крістіану Лінднеру та Німеччині, яка головувала у G7 у 2022 році.

«Німеччина завершує своє головування у Великій сімці, тож дозвольте сьогодні висловити щиру  подяку за ваші зусилля у підтримці України протягом цього року. Ми мали честь співпрацювати з G7 за вашого головування, під час якого Німеччина відігравала провідну роль у мобілізації підтримки для України», - сказав Сергій Марченко.

В свою чергу міністри фінансів та керівники центробанків, ЄС, МВФ та СБ відзначили героїчні зусилля українського народу у захисті не тільки своєї країни, а й демократичних цінностей цивілізованого світу. А також, запевнили у тому, що Україна отримає необхідну їй підтримку протягом наступного року.

Щодо планів на 2023 рік, Сергій Марченко наголосив, що дефіцит бюджету у наступному році складе 38 млрд. дол США. І Україна розраховує на підтримку G7 для фінансування дефіциту. У цьому контексті сторони обговорили створення міжвідомчої Координаційної Платформи донорів для координації існуючих і нових механізмів підтримки бюджету України, а також швидкого відновлення та реконструкції.

«Ключове значення цієї Платформи полягає в тому, щоб члени G7 обговорювали питання України за одним столом, що дозволить більш якісно координувати залучення та надходження фінансової допомоги Україні», - прокоментував ініціативу Сергій Марченко.

Міністр фінансів України підкреслив, що Україна розраховує на ефективну співпрацю з Міжнародним Валютним Фондом у 2023 році.

«Днями керівництвом МВФ була затверджена Моніторингова програма для України (PMB), після проходження якої, ми очікуємо на запуск повноцінної програми співпраці (Upper credit tranche - UCT) із відповідним фінансуванням», - сказав Сергій Марченко.

Під час зустрічі усі присутні партнери одноголосно висловились за необхідність якнайшвидшого досягнення згоди щодо повноцінної програми співпраці (UCT) МВФ з Україною, що передбачатиме фінансування від Фонду для потреб держбюджету.

Міністр фінансів України окреслив фінансово-економічну ситуацію в Україні за підсумками 2022 року.

«Зазнаючи постійних невдач на полі бою, російська федерація намагається зруйнувати економіку України. Але наші економіка та фінансова система продовжують функціонувати, незважаючи на системні обстріли критичної інфраструктури, руйнування електромереж, блокування портів та експорту морськими шляхами. Споживання залишається на високому рівні, а допомога партнерів дозволила профінансувати більше, аніж половину дефіциту бюджету цього року», - зазначив під час виступу Сергій Марченко.