Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Сергій Марченко взяв участь в онлайн-дискусії “Відбудова економіки України” Atlantic Council 

 

Міністр фінансів України Сергій Марченко взяв участь в онлайн-дискусії “Відбудова економіки України”, модератором якої був Старший директор Центру геоекономіки аналітичного центру Atlantic Council Джош Ліпський.

Відбулось обговорення економічної ситуації в Україні до початку повномасштабного вторгнення росії, вплив війни на фінансову систему, можливі ресурси для збереження стабільності та відбудову країни.

“2022 рік мав стати роком примноження фінансових успіхів України. Українська економіка була єдиною серед країн, що розвиваються, яка під час кризи COVID-19, зменшила борг по відношенню до ВВП. Дефіцит держбюджету у 2021 році склав 3,8%, в той час як запланований - 5,5%. У 2022 році ми розраховували зменшити дефіцит до 3,5%. Але війна кардинально змінила наші плани”, – зазначив Сергій Марченко. 

Надходження до державного бюджету зменшилися на 70% від митних органів та на 30% від податкових органів. 

Шомісячна потреба бюджету становить 5 млрд доларів США протягом наступних кількох місяців. Сергій Марченко розповів про фінансову підтримку, яку Україна очікує від іноземних партнерів. 

“Ми очікуємо отримати 7,5 млрд доларів США грантових коштів від Сполучених Штатів, також нещодавно ЄС оголосили про макрофінансову допомогу у розмірі до 9 млрд євро на пільгових умовах. Німеччина обговорює надання Україні 1 млрд євро гранту, Японія планує надати додаткові 500 млн доларів США до 100 млн дол США, які вже надійшли до держбюджету. Окрім цього, ми активно співпрацюємо з МВФ та Світовим банком, для залучення додаткового фінансування”.

Про перспективи отримання статуса кандидата на членство в Європейський Союз:

“Сьогодні Україна платить величезну ціну за те, щоб захистити демократичні цінності та принципи, які ми розділяємо з ЄС. Ми сподіваємось отримати статус кандидата на членство в найближчий час, це стане додатковим інструментом підтримки економіки країни під час війни та повоєнної відбудови” – сказав Міністр фінансів. Він додав, що країни ЄС, Сполучені Штати Америки, Великобританія вже висловили бажання допомогти Україні у відбудові після перемоги у війні.

Водночас, Сергій Марченко наголосив на необхідності посилення тиску на росію, щоб пришвидшити її поразку.

“Росія завдає значних збитків глобальній економіці і ми маємо це зупинити. Санкцій, які є сьогодні, недостатньо. Для нас залишається пріоритетом повне ембарго на нафту та газ, а також збільшення списку підсанкційних банків росії, щоб зупинити фінансування ворога”, – зазначив Сергій Марченко.