Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Сергій Марченко: Мінфін повністю контролює рух коштів, що заходять в систему у вигляді субсидій і повертаються від постачальників у вигляді податків

Монетизація субсидій – це важливий і відповідальний напрям роботи Міністерства фінансів. Замість клірингової системи взаємозаліків вже сьогодні відбувається перехід до нової системи оплати “живими” коштами. Про це розповів заступник Міністра фінансів Сергій Марченко в інтерв’ю інформаційній агенції “Укрінформ”.

Впровадження такого підходу передбачає три етапи. Перший – монетизація розрахунків за субсидіями на рівні підприємств-надавачів послуг, що уже почав діяти з 1 січня. Другий – підготовка системи до здійснення монетизації субсидій на рівні домогосподарств. Завершальним етапом є безпосередньо монетизація субсидій на рівні домогосподарств.

«Сьогодні ми, як розрахунковий центр, повністю контролюємо рух коштів, що заходять в систему у вигляді субсидій і повертаються від постачальників у вигляді податків, розрахунків за енергоносії та інше», – зазначив Сергій Марченко.

При цьому одним із основних ризиків запровадження монетизації субсидій є складність у прогнозуванні вірогідності повернення виплачених громадянам грошей.

«Житлово-комунальна сфера налаштована таким чином, що боржників, особливо домогосподарства, не так просто відключити від послуг. Тому основний принцип, який допоможе в цій ситуації - автоматична втрата права на субсидію у разі несплати», – додав Сергій Марченко.

Повний текст інтерв’ю читайте тут: http://bit.ly/2JfscKK