Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Спільний брифінг Міністра Фінансів України і Заступниці Прем'єр-міністра та Міністра фінансів Канади

 

Сьогодні, 22 квітня, у Вашингтоні відбувся спільний брифінг Міністра Фінансів України Сергія Марченка і Заступниці Прем'єр-міністра, Міністра фінансів Канади Христі Фріланд. 

Сторони говорили про підсумки  Весняних зборів МВФ та Світового Банку. Учасники брифінгу наголосили на продуктивності зборів - було проведено низку зустрічей та досягнуто важливих домовленостей.

Сергій Марченко подякував Уряду Канади та особисто Христі Фріланд за сталу підтримку України.

“Нещодавно МВФ створили адміністративний рахунок для перерахування коштів від країн-донорів. Я вдячний нашим друзям із Канади за координацію цієї ініціативи та рішення про надання Україні до 1 мільярда канадських доларів”, - зазначив Міністр фінансів України.

Також було порушено питання боргової політики. Сергій Марченко зауважив, що питання реструктуризації та списання боргів є недоцільними. 

“Нам не потрібне списання та реструктуризація боргів. Нам потрібен фінансовий міст на найближчі декілька місяців, щоб забезпечити безперебійне функціонування економіки. Виплати за зовнішнім боргом України складають 20% від всіх виплат за державним боргом в цьому році і ми не маємо проблем з його обслуговуванням”, - прокоментував Сергій Марченко.

Орім того, він додав, що Уряд продовжує працювати і своєчасно забезпечувати всі пріоритетні бюджетні видатки, у тому числі на соціальні, гуманітарні та військові потреби. 

Міністр фінансів України висловив сподівання, що результатом Весняних зборів МВФ та Світового Банку стануть колективні рішення країн щодо збільшення пільгового та грантового фінансування. Україна не може допустити збільшення боргового навантаження на бюджет країни, оскільки попереду чекають значні витрати на відбудову держави.

Христя Фріланд запевнила, що Канада продовжить надавати допомогу та підтримувати у стабілізації фінансової системи і відновленні після завершення агресивної війни Росії.

“Хоч війна триває на українській території, але це битва за демократію, за принципи міжнародного права, за всіх нас. Допомагати санкціями, зброєю та додатковим фінансуванням - це обов’язок всього світу”, - зазначила Міністр фінансів Канади.

За її словами, Росія, як країна агресор, не може бути залучена до вирішення глобальних економічних питань. Саме тому Христя Фріланд разом із Сергієм Марченком та іншим фінансовими лідерами покинули залу на сесії G20 "Глобальна економіка та ризики", яка відбулась у Вашингтоні 20 квітня, під час виступу міністра фінансів РФ.