Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Уряд вживає заходи для посилення фінансової спроможності України, але міжнародна підтримка продовжує бути життєво важливою: Сергій Марченко під час зустрічі фінансового блоку G7

Міністр фінансів України Сергій Марченко виступив онлайн на зустрічі міністрів фінансів, голів центробанків країн-членів G7, керівництва МВФ і Світового банку, Європейської комісії та ОЕСР.

Серед ключових тем до обговорення — стан фінансової системи України, бюджетні потреби на 2025 рік, ​​запуск механізму додаткових кредитів для збільшення надходжень до бюджету України (Extraordinary Revenue Acceleration Loans for Ukraine – ERA).

Міністр фінансів відзначив зусилля країн G7, ЄС та міжнародних фінансових організацій, які мали вирішальне значення для підтримки економічної та фінансової стабільності в Україні з початком повномасштабної війни. Загалом зовнішнє фінансування за цей період складає 89,6 млрд доларів США. 

У 2024 році до держбюджету вже надійшло 16 млрд доларів США міжнародної підтримки. Партнери запевнили у спрямуванні необхідного обсягу зовнішньої допомоги у повному обсязі, тобто загалом 38 млрд доларів США у 2024 році.

Сергій Марченко розповів про ефективні кроки Уряду, які дозволяють зміцнювати фінансову спроможність в умовах війни. У першому півріччі 2024 року митні та податкові доходи державного бюджету сягнули 20,7 млрд доларів США (+10% до плану або +1,6 млрд доларів США).

Партнерами було відзначено ефективність поточної фінансової політики Мінфіну України. Країни G7 та міжнародні фінансові організації запевнили у збереженні допомоги.

“Мінфін продовжує вживати заходи для нарощення внутрішнього потенціалу. Нещодавно Уряд запропонував Верховній Раді внести зміни до Податкового кодексу, які дозволять профінансувати додаткові військові видатки. У 2024 році необхідно мобілізувати додаткові 500,3 млрд грн для забезпечення критично важливих потреб”, – зазначив Міністр фінансів України.

Водночас було зазначено, що міжнародна допомога продовжує бути важливим елементом для збереження фінансової стійкості в умовах війни. 

У цьому контексті, Сергій Марченко закликав країни G7 прискорити технічне вирішення питання щодо спрямування Україні близько 50 млрд доларів США кредитів ERA. Це - кошти, які будуть обслуговуватися та погашатись за рахунок майбутніх прибутків від заморожених суверенних російських активів. 

“Війна продовжується, значні фінансові потреби зберігаються. Важливо знайти механізми як забезпечити Україну необхідними засобами вже з перших днів 2025 року. Саме тому нам потрібно пришвидшити розробку процедур використання прибутків від заморожених російських активів. 50 млрд доларів США дозволять забезпечити найнагальніші потреби України у 2025 році і посилити стійкість в умовах широкомасштабної війни”, — додав Міністр фінансів.