Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

У Міністерстві фінансів відзначили річницю дії Закону України «Про відкритість використання публічних коштів»

11 лютого Міністерство фінансів України відзначило річницю дії Закону України «Про відкритість використання публічних коштів» підбиттям підсумків та обговоренням подальших планів за участю заступника міністра фінансів України – керівника апарату Оксани Маркарової, керівника проекту «Є-Дата»» Олександра Щелокова, голови Центру політичних студій та аналітики Віктора Тарана та Першого заступника голови Верховної ради України Андрія Парубія.

Заступник міністра фінансів України Оксана Маркарова нагадала, що на виконання закону «Про відкритість використання публічних коштів», у вересні 2015 було створено офіційний портал публічних коштів України «Є-Дата», на якому зараз функціонує перший модуль «Використання публічних коштів», де публікуються трансакції Державного казначейства та звітність розпорядників і одержувачів бюджетних коштів.

«Наразі заповнюється найважливіша частина на порталі «Є-дата» — публікується звітність про витрати коштів державних і комунальних підприємств. Цей етап чітко показав проблеми, які заважають працювати: відсутність облікових систем, покриття Інтернет тощо», — зазначила Оксана Маркарова.

Вона також нагадала, що після закінчення режиму тестової експлуатації порталу, який триватиме до кінця червня 2016 року, списки аутсайдерів розкриття інформації на «Є-Дата» будуть оприлюднені, а відповідні органи отримають право накладати санкції на таких суб’єктів.

Наступним етапом проекту стане впровадження другого модулю - системи «Прозорий бюджет», концепцію якого 11 лютого 2016 року затвердив Кабінет Міністрів України. Ця система дозволить повністю автоматизувати бюджетний процес та виключити з цього процесу людський фактор. Система «Прозорий бюджет» дозволятиме всім, починаючи з бухгалтера, через систему бюджетних запитів брати безпосередню участь у формування бюджету.

Старт тестової експлуатації публічної частини цієї системи запланований на серпень 2016, а завершення процесу його інтеграції на портал «Є-data» - у 2018.

В рамках заходу також було проведено нагородження переможців конкурсу журналістських розслідувань за матеріалами порталу «Є-дата». Цього разу на нього було подано 24 роботи з 11 регіонів України. Перше місце здобув журналіст «Слідство.інфо» Дмитро Гнап із сюжетом «Щедрий вечір в Генеральній прокуратурі України», друге – текст з порталу «Наші гроші» «Земельна магія дружини слідчого ГПУ» Ірини Салій, третє – журналіст vikna.if. Оксана Пілянська з матеріалом «Фірма, наближена до нардепа Ігоря Насалика, вшосте «відкусила» найсмачніший шматок від тендерного «пирога». За словами організаторів, такий конкурс проводитиметься щороку.


Офіційний веб-портал використання публічних фінансів Є-Дата доступний за посиланням http://spending.gov.ua/