Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Україна отримала 1 млрд канадських доларів від Канади

До Держбюджету України надійшов 1 млрд канадських доларів (екв. 773 млн доларів США) кредиту на пільгових умовах від Канади. 

Залучення коштів відбулося відповідно до кредитного договору між Україною та Канадою. Це – перші кошти, які Україна отримала через механізм адміністративного рахунку Міжнародного Валютного Фонду. Строк погашення кредиту – 10 років, процентна ставка – 1,69% річних. 

“Я вдячний Уряду Канади та особисто віце-прем‘єр-міністру, Міністру фінансів Канади Христі Фріланд за непохитну підтримку України у боротьбі за нашу свободу. Ухвалене рішення вкотре демонструє ​​незмінне лідерство Канади у допомозі українському народу та надважливу своєчасність для підтримки України”, – зазначив Міністр фінансів України Сергій Марченко.

Кошти будуть спрямовані до державного бюджету для фінансування пріоритетних видатків, зокрема на забезпечення першочергових соціальних і гуманітарних видатків.

Нагадаємо, що у квітні 2022 року Міжнародний Валютний Фонд прийняв рішення про створення адміністративного рахунку для зарахування коштів у вигляді частки Спеціальних прав запозичень (СПЗ) від країн-донорів на користь України. Усі залучені кошти за використанням даного рахунку мають спрямовуватися на підтримку фінансової стабільності України у формі грантів або кредитів (позик).