Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Україна отримала 2 млрд євро макрофінансової допомоги ЄС

Сьогодні, 18 жовтня, Україна отримала перші 2 млрд євро в рамках виняткової восьмої за ліком програми макрофінансової допомоги ЄС (МФД), загальне фінансування за якою становить 5 млрд євро.  

“З початку повномасштабного військового вторгнення рф, Україна вже отримала 4,2 млрд євро макрофінансової допомоги від ЄС. Я щиро вдячний нашим партнерам з Європейського  Союзу за ефективне співробітництво та системну дієву підтримку. Пільгове фінансування допоможе підтримати українську економіку та значною мірою забезпечити фінансування першочергових, зокрема соціальних та гуманітарних, видатків”, - зазначив Міністр фінансів України Сергій Марченко. 

Отримання кредитних коштів МФД сприятиме підтриманню фінансової стабільності в Україні. 

Передбачається, що наступні транші у рамках восьмої за ліком програми макрофінансової допомоги ЄС Україна отримає до кінця 2022 року.

Нагадаємо, що 7 вересня 2022 року, Європейська Комісія оголосила рішення про виділення Україні додаткових ресурсів фінансової підтримки шляхом запровадження нової (виняткової) програми макрофінансової допомоги ЄС у розмірі 5 млрд євро. 3 жовтня було завершено підписання Меморандуму про взаєморозуміння та Кредитної Угоди між Україною та ЄС щодо отримання зазначених коштів.