Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Україна отримала 3 млрд євро макрофінансової допомоги ЄС

Сьогодні, 17 січня, Україна отримала перший транш у розмірі 3 млрд євро у рамках нової масштабної Програми макрофінансової допомоги (МФД) від ЄС на 2023 рік. Загальний обсяг пільгового кредиту за зазначеною програмою сягає 18 млрд євро. 

Кошти надаються на безпрецедентно пільгових умовах для України. Термін погашення кредиту складає 35 років. Водночас відсотки та інші платежі за обслуговування боргу замість України платитимуть країни ЄС.

“Європейський Союз є одним із лідерів у підтримці України в боротьбі з країною-терористом. 3 млрд євро МФД допоможуть профінансувати нагальні видатки держбюджету і зберегти фінансову стабільність в країні”, — зазначив Міністр фінансів України Сергій Марченко.

Очікується, що наступні транші у рамках масштабної програми МФД будуть надходити до державного бюджету України протягом 2023 року ритмічно і прогнозовано з урахуванням виконання Україною узгоджених сторонами умов.

З початку повномасштабної війни Європейський Союз надав Україні 10,2 млрд євро макрофінансової допомоги. 

Нагадаємо, що 16 січня Міністр фінансів України Сергій Марченко та Голова Національного банку України Андрій Пишний, з боку ЄС Виконавчий віце-президент Європейської Комісії Валдіс Домбровскіс підписали Меморандум про взаєморозуміння та Кредитну угоду між Україною та Європейським Союзом щодо отримання Україною макрофінансової допомоги у сумі 18 млрд євро.