Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Управління державним боргом виходить на якісно новий рівень

Створенню Боргового агентства України дано офіційний старт. На засіданні Уряду 12 лютого 2020 року було ухвалено постанову про створення агентства як центрального органу виконавчої влади та затверджено Положення про Агентство з управління державним боргом України.

Україна, як і більшість країн світу, залучає кошти для виконання зобов’язань перед громадянами, проведення реформ та реалізацію інфраструктурних проєктів. Важливо, щоб країна мала стійкий державний борг, тобто не нагромаджувала великих обсягів боргу по відношенню до ВВП (критичним є рівень понад 60%, який був у 2015-2016 роках) і не мала в майбутньому проблем із погашенням раніше взятих запозичень. Сьогодні співвідношення державного боргу України до ВВП перебуває на більш ніж прийнятному рівні – за попередніми оцінками 2019 року менше 50%.

Створення Боргового агентства – необхідна умова виконання плану дій Уряду зі зменшення витрат платників податків на обслуговування боргів. Успішна реалізація Міністерством фінансів Стратегії управління державним боргом разом з покращенням макроекономічних показників лише за 2019 рік дала змогу зекономити близько 26 млрд грн видатків з обслуговування державного боргу. Досягти ще кращих результатів можливо з запуском діяльності агентства, яке буде максимально оперативно та ефективно застосовувати інструменти із управління державним боргом.

Модель управління державним боргом через окремий орган (агентство) десятиліттями успішно функціонує в таких розвинених країнах Європейського союзу як, Австрія, Бельгія, Нідерланди, Німеччина, Швеція та інших.

Нагадаємо, 14 листопада 2019 року Верховна Рада України в другому читанні та в цілому схвалила проєкт закону «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» (реєстраційний №2144), яким зокрема передбачається створення Боргового агентства України.

Планом дій Уряду передбачено нормативно-правове забезпечення діяльності Боргового агентства до липня 2020 року. Реєстрація юридичної особи запланована не пізніше 1 вересня 2020 року. До моменту початку роботи агентства повноваження з реалізації боргової політики залишаються за Міністерством фінансів.